ANAF: Noul Cod al Insolvenţei este un instrument mai eficient pentru recuperarea creanţelor bugetare

ANAF: Noul Cod al Insolvenţei este un instrument mai eficient pentru recuperarea creanţelor bugetare

Planurile de reorganizare judiciară a firmelor aflate în insolvenţă vor fi acceptate mai uşor FOTO SHUTTERSTOCK

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) apreciază noua formă a Codului Insolvenţei, care a fost adoptată marţi în plenul Parlamentului, întrucât acesta va fi un instrument mai efficient pentru Fisc pentru recuperarea creanţelor bugetare.

Ştiri pe aceeaşi temă

„De la ultima apariţie publică a preşedintelui ANAF, propunerile de natură a asigura o protecţie suficientă creditorului bugetar, formulate de instituţie în cadrul dezbaterilor comisiilor parlamentare, au fost luate în considerare în forma amendată a proiectului de act normative“, se arată într-un comunicat al ANAF.
 
De asemenea, reprezentanţii Fiscului arată că noul Cod al Insolvenţei reprezintă un pas înainte în satisfacerea dorinţei debitorilor, ca mijloc de reinserţie economic a acestora, cât şi un instrument mai efficient pentru ANAF, pentru recuperarea creanţelor bugetare. 
 
Noul Cod al Insolvenţei a fost redactat sub supravegherea experţilor de la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional care, prin modificările aduse, au urmărit ca România să se alinieze reglementărilor Uniunii Europene în materie de insolvenţe. 
 
Potrivit unui amendament impus în Parlament la noul Cod al Insolvenţei, planurile de reorganizare judiciară a firmelor vor fi acceptate mai uşor. Unii specialişti citaţi de HotNews.ro susţin că măsura va lovi, în primul rând, în bănci şi în Fisc, care vor pierde mai uşor creanţele la firmele care intră în insolvenţă.
 
Amendamentul Comisiei juridice, adoptat şi de plen împreuna cu întregul raport pentru proiecul de lege, scade pragul de adoptare a planului de reorganizare de la 50% din valoarea masei credale, cât prevăzuse Guvernul în proiectul de lege pe care la iniţiat, la 30%. 
 
În plus, noul Cod al Insolvenţei conferă importanţă crescută creditorilor cu creanţe mici, punând accentul, la votul asupra planului de reorganizare, nu atât pe volumul masei credale, cât pe numărul creditorilor.
 
Mai puteţi citi:
 
Încasările statului din taxe şi impozite au crescut cu 5% în primele două luni din acest an, faţă de nivelul din 2013, însă se situează sub estimările Guvernului, iar Gelu Diaconu – preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) – dă vina pe numărul mare de insolvenţe şi folosirea frauduloasă a acestei proceduri pentru a evita plata taxelor către stat.
 
Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, luni, că proiectul Codului insolvenţei elaborat de Guvern trebuie adoptat cât mai repede, arătând că subiectul insolvenţei persoanelor fizice trebuie tratat într-un proiect separat.
 
Ghidându-ne după noul program de guvernare şi după promisiunile ferme ale politicienilor de acum, în mai puţin de trei ani ar trebui să avem o economie performantă, cu oameni prosperi, o infrastructură de invidiat şi un stat puternic.
 
Condiţiile economice vor permite reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) şi neimpozitarea profitului reinvestit, iar aceste măsuri vor fi implementate curând, a declarat astăzi Florin Jianu, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, IMM-uri şi Turism.
 
Taxa pe valoarea adăugată şi contribuţiile sociale sunt considerate cele mai împovărătoare impozite din România de către antreprenorii care au răspuns unui sondaj realizat de KPMG România.
 
Guvernul a aprobat, miercuri seară, programul politic care actualizează programul de guvernare, documentul fiind transmis Parlamentului joi dimineaţă. Multe dintre prevederile prevăzute în actualul program se regăseau şi în vechiul program de guvernare. „Adevărul“ vă prezintă care sunt modificările apărute în planurile Cabinetului Ponta III de a guverna în următorii trei ani.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: