Industria şi agricultura au ţinut economia pe plus în primul semestru. Producţia merge însă la export, nu în consum intern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai puţin de 10% din autoturismele produse de Dacia la Mioveni au fost vândute în România, restul fiind destinate exportului FOTO Adevărul
Mai puţin de 10% din autoturismele produse de Dacia la Mioveni au fost vândute în România, restul fiind destinate exportului FOTO Adevărul

Economia României a crescut cu 1,8% în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă din 2012, avansul producţiei din industrie şi agricultură reflectându-se în creşterea exporturilor, consumul intern fiind în stagnare.

Produsul Intern Brut (PIB) al României a fost de 307,26 miliarde de lei (aproximativ 70 de milioane de euro) în primul semestru al acestui an, mai mare cu 1,8% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea raportată ieri de INS este mai mare faţă de prima estimare de tip „semnal“, anunţată la jumătatea lunii august, care indica un avans de 1,7%.     

Cea mai importantă contribuţie la creşterea economică din primul semestru a avut-o industria, de 1,1%, în condiţiile în care sectorul are o pondere de 30,3% la formarea PIB şi al cărei volum de activitate s-a majorat cu 3,9% în intervalul menţionat. 

Tranzacţiile imobiliare, cu o pondere în PIB de 7,9%, au consemnat un avans de 3,2% şi au contribuit la creşterea economică din primele şase luni cu 0,3%. Agricultura, un sector care are o pondere redusă în PIB, de numai 3,5%, a contribuit la creştere cu 0,2%, după un avans însemnat de 6,1%. Sectorul IT&C a consemnat o creştere cu 3,2%, însă ponderea redusă în PIB (de numai 3,8%) nu a permis ca această evoluţie bună să se resimtă prea mult în avansul economiei româneşti. 

tabel crestere economica pib primul semestru 2013

De cealaltă parte, reducerea producţiei din construcţii a scăzut cu 3,1% şi a avut un impact negativ asupra evoluţiei economice, contribuţia sa fiind negativă, de -0,2%. Sectorul construcţiilor ocupă o pondere de 5,9% în formarea Produsului Intern Brut. 

Exporturile au crescut cu peste 10%Dacă la capitolul resurse au marcat creşteri însemnate agricultura, industria şi sectorul IT&C, la utilizări au excelat exporturile, care au crescut cu 10,7% în primele şase luni din 2013 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la echivalentul a 124,8 miliarde de lei. 

Dacă ne uităm pe cifrele privind evoluţia consumului intern, fie că vorbim de populaţie sau de administraţia publică, constatăm că avansul producţiei din industrie şi agricultură a fost stimulat de cererea venită de peste graniţe, şi nu din ţară. Cheltuiala pentru consumul final al gospodăriilor populaţiei a stagnat în primul semestru, în timp ce consumul final al administraţiilor publice a scăzut cu 0,4%. 

Importurile au înregistrat o uşoară scădere, însă cel mai îngrijorător regres este cel al investiţiilor - formarea brută de capital a scăzut cu 15,3%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite