Adio, roaming de la 15 iunie: tot ce trebuie să ştii despre eliminarea tarifelor

Adio, roaming de la 15 iunie: tot ce trebuie să ştii despre
eliminarea tarifelor

Începând cu data de 15 iunie 2017, cetăţenii din întreaga Uniune Europeană îşi vor putea folosi dispozitivele mobile în timpul călătoriilor lor pe teritoriul Uniunii Europene, la aceleaşi tarife de care beneficiează în ţara lor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astfel, după ce Parlamentul, Consiliul şi Comisia Europeană au convenit la începutul lunii aprilie asupra modalităţilor de reglementare a pieţelor angro de roaming, tarifele de roaming vor fi plafonate la 3,2 eurocenţi/minut pentru apeluri şi la 1 eurocent/SMS, urmând ca, în ceea ce priveşte transferul de date mobile, costul acestora să fie plafonat la 0,05 euro pentru fiecare Mb de date consumat. 

Cum funcţionează roamingul în UE?

Atunci când călătoriţi într-o ţară străină şi efectuaţi sau primiţi un apel, trimiteţi un mesaj sau navigaţi pe internet de pe telefonul mobil sau de pe un alt dispozitiv cu ajutorul unei cartele SIM din ţara dumneavoastră de origine, utilizaţi serviciile de roaming. Operatorul din ţara dumneavoastră de origine plăteşte operatorul din ţara străină pentru utilizarea reţelelor sale. Tariful plătit între operatori se numeşte tarif cu ridicata pentru servicii de roaming. Acesta reprezintă un cost pentru operatorul din ţara de origine şi, prin urmare, afectează facturile finale plătite de consumatori. Acesta este motivul pentru care Comisia a depus eforturi pentru a limita tarifele cu ridicata ale serviciilor de roaming în UE, în paralel cu activitatea sa menită să limiteze în mod direct tarifele cu amănuntul plătite de consumator.

Care sunt diferitele tarife practicate la nivel naţional pentru serviciile de telefonie mobilă pe teritoriul UE

Europenii au obiceiuri de deplasare diferite pe teritoriul UE, iar costurile de reţea în ţările vizitate diferă la rândul lor. Un studiu recent al Comisiei Europene arată, de asemenea, că ofertele cu amănuntul destinate consumatorilor variază de la un stat membru la altul. De exemplu, în 2016, cele mai ieftine oferte lunare pentru 1 GB de date, 600 de minute de apeluri şi 225 de SMS-uri au variat de la 60 EUR în Ungaria la 8 EUR în Estonia (fără TVA şi subvenţii pentru smartphone).

Acţiunea UE împotriva tarifelor de roaming

Începând din 2007, Comisia Europeană a contribuit cu succes la reducerea tarifului plătit de consumatori pentru serviciile de roaming. Acest lucru a schimbat obiceiurile multor europeni care anterior îşi închideau telefoanele mobile atunci când călătoreau. În 2013, Comisia Europeană a înaintat o propunere legislativă menită să elimine tarifele de roaming pentru cetăţenii care călătoresc periodic în UE. În octombrie 2015, Parlamentul European şi Consiliul au convenit asupra faptului că aceasta ar trebui să intre în vigoare la 15 iunie 2017.

Începând cu 15 iunie 2017, veţi putea să vă folosiţi dispozitivul mobil atunci când călătoriţi în UE la aceleaşi tarife ca în ţara de origine, cu alte cuvinte, să beneficiaţi de roaming la tarife naţionale, în limita politicilor de utilizare echitabilă ale operatorilor. De exemplu, dacă plătiţi pentru un pachet lunar de minute, SMS-uri şi date în ţara dumneavoastră, orice apel vocal, SMS şi sesiune de transfer de date efectuate în timp ce călătoriţi în alte state membre ale UE vor fi deduse din acest volum ca şi cum aţi fi acasă, fără taxe suplimentare.

Cu cât au scăzut tarifele de roaming

Din 2007, UE a obţinut reduceri de 92% ale tarifelor cu amănuntul pentru apeluri.

Din 2009, UE a obţinut reduceri de 92% ale tarifelor cu amănuntul pentru SMS-uri

Transferul de date în roaming este acum cu până la 96% mai ieftin faţă de 2012, când a început să se aplice primul plafon impus de UE pentru tarifele cu amănuntul la serviciile de date în roaming.

Între 2008 şi 2015, volumul serviciilor de date în roaming a crescut de peste 100 de ori. 

Cum va funcţiona eliminarea tarifelor de roaming

Operatorii de telefonie mobilă trebuie să ofere servicii de roaming la tarifele naţionale consumatorilor care îşi au în mod normal reşedinţa în statul membru al operatorului sau au legături stabile cu acest stat, atunci când aceşti clienţi călătoresc periodic în UE. Dacă este necesar, operatorii le pot cere clienţilor lor să furnizeze dovada reşedinţei sau a legăturilor stabile cu statul membru în cauză.

Furnizorii de servicii de roaming pot să aplice mecanisme de control echitabile, rezonabile şi proporţionale, bazate pe indicatori obiectivi, pentru a detecta riscurile de utilizare abuzivă sau anormală a mecanismului de roaming la tarife naţionale, dincolo de călătoriile periodice.

Cine va fi vizat

Proiectul de norme le va permite tuturor călătorilor europeni care folosesc o cartelă SIM care permite roamingul dintr-un stat membru în care îşi au reşedinţa sau cu care au „legături stabile” să îşi utilizeze dispozitivul mobil în orice altă ţară din UE, ca şi când ar fi acasă. Exemplele de „legături stabile” cu ţara locului de muncă sau de studiu includ, de exemplu, lucrătorii transfrontalieri şi lucrătorii detaşaţi.

Trebuie să mă înregistrez ca să beneficiez de roaming la tarife naţionale?

Pentru a beneficia de mecanismul de roaming la tarife naţionale nu este necesară nicio înregistrare oficială. Începând de la 15 iunie 2017, acesta ar trebui să fie inclus în mod implicit în toate contractele de telefonie mobilă ale clienţilor în cadrul cărora operatorii oferă servicii de roaming. Operatorii pot să solicite consumatorilor să furnizeze dovada că ţara lor de origine (de reşedinţă) este statul membru al operatorului de telefonie mobilă.

Consumatorii au, de asemenea, posibilitatea de a face dovada unor legături stabile care presupun o prezenţă frecventă şi substanţială pe teritoriul statului membru al operatorului de telefonie mobilă, cum ar fi un raport de muncă sau frecventarea de cursuri recurente la universitate.

Cum vor fi protejate datele cu caracter personal

Normele de utilizare echitabilă a serviciilor de roaming impun în mod explicit furnizorilor de servicii de roaming să respecte normele relevante privind protecţia datelor. Comisia a consultat Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor şi a luat în considerare observaţiile acesteia. Operatorii nu pot utiliza decât informaţiile pe care le colectează deja în scopuri de facturare pentru a verifica în ce măsură clienţii utilizează serviciile de date şi de telefonie mobilă în străinătate, comparativ cu consumul din ţara de origine.

Europenii vor putea în continuare să achiziţioneze cartele SIM în diferite state membre?

Da. Cetăţenii UE pot cumpăra în continuare orice cartelă SIM, în orice stat membru al UE, pentru a naviga pe internet sau a efectua apeluri la tarifele locale sau în roaming cu ajutorul acesteia. Este posibil, totuşi, ca aceştia să nu poată beneficia de mecanismul de roaming la tarife naţionale dacă nu îşi au reşedinţa în ţara în care au achiziţionat cartela sau dacă nu au legături stabile care implică o prezenţă frecventă şi substanţială în această ţară.

Care va fi rolul autorităţilor naţionale de reglementare

Ca şi în cadrul actualelor reglementări privind serviciile de roaming, autorităţile naţionale de reglementare vor monitoriza şi verifica dacă operatorii de telefonie mobilă respectă noile norme şi vor lua măsuri în caz contrar.

Eliminarea tarifelor de roaming va determina creşterea tarifelor la nivel naţional?

De la introducerea reglementărilor UE menite să reducă tarifele de roaming, au scăzut şi tarifele naţionale ale serviciilor de telefonie mobilă. Este probabil ca această tendinţă să continue.

Actul de punere în aplicare adoptat de Comisie în decembrie 2016 prevede norme detaliate cu privire la două garanţii menite să evite denaturările pe pieţele naţionale care ar putea, în caz contrar, să determine creşteri tarifare: (1) norme de utilizare echitabilă care să le permită operatorilor de telefonie mobilă să prevină utilizarea abuzivă sau anormală a serviciilor de roaming, cum ar fi roamingul permanent şi (2) un sistem de derogări excepţionale şi temporare pentru operatori, care să fie utilizate numai cu autorizarea autorităţii naţionale de reglementare, în condiţii strict delimitate, atunci când eliminarea tarifelor de roaming pe o anumită piaţă ar putea duce la creşterea tarifelor naţionale.

În evaluarea impactului care însoţeşte propunerea de regulament privind pieţele de roaming cu ridicata din 15 iunie 2016, Comisia a ajuns la concluzia că, la tarifele cu ridicata maxime propuse de Comisie la momentul respectiv (0,04 EUR pe minut de apel vocal, 0,01 EUR pe SMS, 8,5 EUR pe GB de date), marea majoritate a operatorilor de telefonie mobilă nu ar fi nevoiţi să facă apel la acest sistem de derogări excepţionale şi temporare. Comisia consideră că concluziile sale de la momentul respectiv vor fi susţinute de plafoanele mai mici pentru tarifele cu ridicata pentru servicii de roaming convenite la 31 ianuarie 2017.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările