Şerban Nicolae, despre repatrierea aurului: Domnule Iohannis, promulgaţi Legea! Domnule Isărescu, organizaţi repatrierea aurului!

Şerban Nicolae, despre repatrierea aurului: Domnule Iohannis, promulgaţi Legea! Domnule Isărescu, organizaţi repatrierea aurului!

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Respingerea obiecţiei de neconstituţionalitate de către CCR pe tema legii repatrierii aurului a stârnit reacţii vehemente din partea unuia dintre iniţiatori. Şerban Nicolae a cerut imperios şefului statului să promulge legea, iar guvernatorului BNR să iniţieze demersurile de readucere a aurului de la Banca Angliei.

„Aur curat constituţional. Curtea Constituţională a României a respins, cu largă majoritate, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Klaus Werner Iohannis, PNL şi USR împotriva propunerii legislative prin care aurul constituit ca rezervă de Banca Naţională a României să fie deţinut integral în ţară! Proiectul meu, la care l-am asociat, din proprie iniţiativă pe Liviu Dragnea, a avut susţinerea parlamentarilor Partidului Social Democrat şi a Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, PNL, USR şi UDMR votând împotrivă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR (propus şi votat de parlamentarii PSD!) s-a opus din răsputeri acestei propuneri, susţinând chiar teze pentru care un student la ASE ar pica examenul de specialitate fără drept de apel”, a scris Şerban Nicolae, miercuri, pe Facebook.
 
„Domnule Iohannis, promulgaţi Legea! Domnule Isărescu, organizaţi repatrierea aurului! Măcar atât să faceţi pentru România ca demnitari ai statului român. Poate nu întâmplător, decizia Curţii Constituţionale a României în această speţă s-a dat de Ziua Drapelului Naţional, 26 iunie”, a completat senatorul PSD.
 
Reacţia social-democratului, care a fost alături de Liviu Dragnea, iniţiator al Legii, vine după ce Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL şi USR pe proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.
 
În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaţionale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme şi 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaţionale ale ţării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeaşi din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operaţiuni care vizează aurul României.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: