Şeful Concurenţei: Reducerile la energia electrică nu trebuie aplicate tuturor. Sunt şi oameni care pot plăti factura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contor electric sursa romstal

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat la Digi24 că nu este normal ca reducerile de preţ pentru energia electrică să fie aplicată tuturor consumatorilor, fiind şi consumatori care-şi pot plăti factura.

„Dacă pentru unii din concetăţenii noştri aceste preţuri vor fi împovărătoare, atunci venim cu legea care este pregătită în momentul de faţă pentru a proteja consumatorul vulnerabil, dar nu este normal să dau o marfă ieftină, electricitate sau altă marfă, tuturor la fel de ieftin. Sunt şi oameni, ca mine sau ca dvs, care putem să ne plătim factura de electricitate la preţul pieţei, nu trebuie să vină statul să ne subvenţioneze, dar sunt şi concetăţeni de-ai noştri care trebuie ajutaţi”, a declarat Bogdan Chiriţoiu la Digi24.

Şeful Concurenţei spune că trebuie luate măsuri în cazul firmelor foarte mari din domeniul energiei, care vând electricitate şi care sunt obişnuite să aibă o poziţie foarte puternică faţă de clienţi. Ele trebuie să înţeleagă că intră într-o piaţă concurenţială, în care clienţii au libertatea să se mute acolo unde doresc.

„Comportamente de genul 'îţi estimez eu un consum şi-ţi iau banii în avans şi după aceea, după nu ştiu câte luni, îţi dau eu banii înapoi', genul acesta de lucruri probabil că într-o piaţă normală nu se întâmplă. La telefonie mobilă nu ne face nimeni aşa ceva, nu? Firma de telefonie ştie că poţi să te muţi de azi pe mâine, dacă nu eşti mulţumit de serviciile ei”, a arătat Bogdan Chiriţoiu într-o intervenţie la Digi24. 

„Companiile acestea trebuie ajutate - şi 'ajutate' înseamnă şi supravegheate şi uneori şi sancţionate - ca să se mute într-o piaţă normală concurenţială, în care clientul e important, clientul conduce lucrurile”, a subliniat Bogdan Chiriţoiu. Ministrul energiei a apelat la Protecţia Consumatorului şi la Agenţia de Reglementare. Fiecare instituţie, cu pârghiile pe care le are, inclusiv Consiliul Concurenţei, va ajuta această industrie să evolueze şi să fie mai prietenoasă cu clienţii, a punctat Bogdan Chiriţoiu.

„Până acum, ca să ţinem preţurile jos, statul obliga Hidroelectrica, producătorul cel mai ieftin, cel mai eficient al statului, să dea acestor furnizori energia sub preţul pieţei şi ei îşi puneau marja lor de profit şi o vindeau populaţiei. Acum, nu va mai face acest lucru. Hidroelectrica va vinde electricitate pe piaţă la cât e preţul pieţei. Furnizorii nu-şi vor mai putea pune însă o marjă de profit atât de mare ca până acum. Trebuie să ne asigurăm că este concurenţă între ei şi în felul acesta ei îşi micşorează adaosurile lor. Unde o să ne ducă asta? Probabil că electricitatea cumpărată de ei va fi mai scumpă, va fi la preţul de piaţă, dar în acelaşi timp, marjele lor de profit vor fi mai mici. O să vedem unde ne duce asta. Va fi o piaţă unde uneori preţurile vor creşte, uneori vor scădea, important este să fie concurenţă între ei şi atunci preţurile vor fi cât de mici pot ele justificat să fie”, a explicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

De la 1 ianuarie 2021, piaţa de energie electrică a fost complet liberalizată, iar preţurile nu mai sunt reglementate de către ANRE, ceea ce a bulversat consumatorii şi a adus acuze că această măsură nu a fost pregătită suficient.

Ca urmare, pentru a da un răgaz consumatorilor casnici să-şi aleagă furnizorul cel mai potrivit şi să încheie noi contracte, Autoritatea de Reglementare (ANRE) a emis un ordin prin care până la 30 iunie, consumatorii casnici vor plăti preţul de serviciu universal pentru electricitatea consumată la cea mai mică ofertă a furnizorului din zona respectivă.

În paralel, guvernul pregăteşte măsuri pentru a oferi stimulente consumatorilor vulnerabili. Potrivit estimării ANRE, mai mult de jumătate din consumatorii casnici de energie electrică din România, respectiv peste 4,5 milioane, sunt „consumatori vulnerabili”, cu un consum mediu de 55 kWh pe lună.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite