12 sfaturi pentru a evita risipa alimentară
0Daniel Botănoiu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, subliniază faptul că risipa alimentară este foarte ridicată în România şi oferă 12 sfaturi pentru a reduce acest fenomen.
„Aruncăm prea multă mâncare la pubelă, 175 kg de mâncare/an/persoană trăitoare în spaţiul european! Alimentele se obţin greu! Se consumă resurse naturale, bani, energie, forţă de muncă, etc.”, subliniază Botănoiu.
El a realizat o listă cu 12 sfaturi pentru a evita risipa alimentară:
1. Stabiliţi meniul săptămânal;
2. Faceţi lista de cumpărături;
3. Nu faceţi cumpărături când vă este foame;
4. Cumpăraţi produse în vrac;
5. Uitaţi-vă la data de expirare a produsului;
6. Respectaţi temperatura de păstrare a produsului;
7. Aranjaţi produsele după data lor de expirare;
8. Sortaţi alimentele după temperatura lor de păstrare;
9. Notaţi data la care produsul a fost deschis;
10. Gătiţi cantităţile potrivite de care aveţi nevoie;
11. Păstraţi corespunzător şi utilizaţi alimentele gătite;
12. Gătiţi resturile de legume sau fructe din frigider.
Potrivit lui Botănoiu, respectând aceste sfaturi, vom avea resurse mai multe, bani mai mulţi şi munca producătorului apreciată!