Care sunt domeniile ce ar putea beneficia de „Laserul de la Măgurele”

Care sunt domeniile ce ar putea beneficia de „Laserul de la Măgurele”

Oameni de afaceri din companii de producţie şi export, conducători de patronate şi asociaţii profesionale, precum şi cercetători în domeniul fizicii nucleare şi al laserilor de mare intensitate au discutat marţi, în apropierea „Laserului de la Măgurele”, despre oportunităţile pe care le-ar putea aduce acesta pentru nu mai puţin de 11 domenii.

Proiectul „Exportul românesc susţinut de cercetarea ştiinţifică a celui mai puternic laser din lume – Laserul de la Măgurele”, găzduit de ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics), a fost organizat de ANEIR în parteneriat cu Consiliul de Export al României, Camera de Comerţ şi Industrie  a Municiului Bucureşti.
 
Discuţiile au ţintit 11 domenii precum: construcţii de maşini, industria chimică, industria alimentară, agricultura bio, industria lemnului şi a mobilei, industria electrică şi electrotehnică, IT&C, industriile creative. Dialogul dintre reprezentanţii mediului de afaceri şi cercetatorii de la ELI-NP a condus la conturarea a trei teme prioritare de colaborare: realizarea de materiale noi; testarea şi caracterizarea structurii produselor, inclusiv a celor din import şi a celor destinate exportului; conservarea şi valorificarea patrimoniului. 
 
Reprezentanţii mediului de afaceri s-au arătat interesaţi ca în viitorul parc ştiinţific propus să se realizeze în apropierea centrului de cercetare a laserilor de mare putere să organizeze unităţi de miro-producţie în care să conlucreze pe baze comerciale cu cercetătorii. 
 
Scopul final al proiectului lansat astăzi îl constituie realizarea de noi produse, servicii şi tehnologii de calitate superioară, destinate atât pieţei interne cât şi exportului. Acestea vor contribui la creşterea competitivităţii ofertei româneşti pe piaţa internaţională, în vederea reducerii deficitului balanţei comerciale a României. Întregul proiect va avea la baza respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. 
 
Interfaţa dintre mediul de afaceri şi cercetători va fi asigurată de către Măgurele High Tech Cluster.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: