Statul a pierdut peste 3 miliarde de lei în 2018, din cauza contrabandei cu ţigări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tigari contrabanda

Cantitatea de ţigarete de contrabandă confiscate a scăzut cu 25% în 2018, faţă de anul precendent, însă statul român tot a pierdut sume importante: peste 3 miliarde de lei.

În 2018, autorităţile române au împiedicat peste 112 milioane de ţigarete de contrabandă să ajungă pe piaţa din România, cu circa 25% mai puţine decât în anul precedent. În aceste condiţii, nivelul contrabandei a crescut la 16,3% în 2018, faţă de 16% în 2017. Pierderea generată de contrabanda cu ţigări în 2018 s-a ridicat la peste 3 miliarde de lei, bani neîncasaţi la bugetul de stat.

Valoarea totală pe piaţa neagră a ţigaretelor confiscate în anul 2018 de autorităţile române se ridică la peste 50 de milioane de lei, conform datelor publice disponibile pe website-ul www.stopcontrabanda.ro, primul centralizator care oferă în timp real situaţia capturilor de ţigarete din România.

„Ne putem aştepta ca majorarea considerabilă a accizei la ţigarete în 2019 să creeze presiuni suplimentare asupra consumatorilor, cu riscul ca aceştia să se îndrepte într-un număr mai mare către produsele de pe piaţa neagră, comercializate la jumătate de preţ. De aceea, ar trebui aplicate cât mai rapid măsurile pentru securizarea frontierelor anunţate încă de anul trecut de către Ministerul de Finanţe. Experienţa anului trecut arată că, în ciuda eforturilor Poliţiei Române şi ale Poliţiei de Frontieră de a destructura reţelele de criminalitate organizată, în absenţa dotării corespunzătoare a Vămilor, consumul de produse de contrabandă va continua să crească”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic şi Relaţii Publice în cadrul British American Tobacco România.

În decembrie 2018, British American Tobacco a demarat, în parteneriat cu Inspectoratul General al Poliţiei Române şi cu structurile Poliţiei Române de Frontieră, un proiect de informare a consumatorilor cu privire la implicaţiile legale ale infracţiunii de contrabandă cu ţigări.

Despre contrabanda cu ţigări în România

§  {C}România are cel mai ridicat nivel al contrabandei cu ţigarete din Europa de Est.

§  {C}România are 2.000 de km de graniţă cu ţări non-UE, în care preţul tutunului poate fi de până la 6 ori mai mic.

§  {C}Traficul ilicit de ţigări prejudiciază anual statul român cu peste 650 milioane de euro (aproximativ 3 miliarde de lei). Bugetul de stat pierde circa 50 de milioane de euro lunar din cauza pieţei negre. Pentru fiecare procent adăugat pieţei ilegale de tutun, bugetul de stat pierde anual încă 40 milioane de euro.

§  {C}Fiecare container de ţigări ilegale înseamnă 1 milion de euro profit pentru reţelele de contrabandă. Date ale Interpol arată că traficul ilicit de ţigări este un catalizator pentru traficul de droguri, arme, persoane şi chiar activităţi teroriste.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite