Sondaj: Jumătate dintre salariaţi ar demisiona dacă nu li se va oferi flexibilitate în muncă şi după pandemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tineri telemunca munca de acasa business-software.jpeg

Dacă ar putea opta, peste jumătate (54%) dintre respondenţii angajaţi ar alege un program de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privinţa locului din care muncesc, conform studiului EY „Work Reimagined Employee Survey, citat de Hotnews.

În medie, angajaţii şi-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două şi trei zile după încheierea pandemiei. Odată cu relaxarea restricţiilor sanitare din ţările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondenţii angajaţi şi-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă.

Mai mult, două treimi consideră că productivitatea lor poate fi măsurată cu precizie indiferent de locul unde muncesc şi că acest proces nu reprezintă un impediment pentru flexibilizare.

Această cercetare, una dintre cele mai extinse din lume pe această temă, a sondat opiniile a peste 16.000 de angajaţi din multiple domenii şi cu diverse poziţii, provenind din 16 ţări.

Studiul îşi propune să exploreze atitudinea şi experienţele angajaţilor în ceea ce priveşte munca pe durata pandemiei şi în „noua normalitate”.

„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară şi incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde aşteptărilor grupului ţintă de angajaţi şi, în acelaşi timp, pentru a îndeplini şi cerinţele organizaţionale”, explică Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services

Principalele concluzii ale studiului:

Peste jumătate (54%) dintre angajaţii care au participat la studiu ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate în privinţa locului şi programului de muncă.

Printre cei mai hotărâţi în a-şi schimba locul de muncă dacă nu primesc flexibilitatea dorită se numără angajaţii cu funcţii în departamentele de tehnologie şi financiare şi cei cu persoane în îngrijire.

Angajaţii care cel mai probabil ar rămâne la actualul loc de muncă sunt membrii generaţiei „baby boomers”, persoanele cu o vechime de peste 10 ani la locul de muncă actual şi cei care activează în sectorul guvernamental sau în educaţie.

În privinţa vaccinului împotriva COVID-19, 61% dintre angajaţii sondaţi doresc ca firma să impună vaccinarea drept o condiţie prealabilă pentru lucrul de la birou. Atitudinea faţă de vaccinare variază însă de la o zonă geografică la alta. Dacă 66% dintre respondenţii din America de Sud consideră că organizaţiile ar trebui să impună vaccinarea tuturor angajaţilor, în zona EMEIA (Europa, Orientul Mijlociu, India şi Africa), procentul celor care sunt de acord cu această condiţie scade la 52%.

Aproape jumătate dintre angajaţi (47%) ar dori să li se ramburseze costurile cu serviciile de telefonie/conexiunile la internet de mare viteză.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite