Sindicatele din Servicii Comunitare de Utilități Publice a creat premisele unei greve naționale

0
Publicat:

Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Public (FSSCUP) a atras atenția Guvernului că a creat premisele declanșării unei greve naționale invocând neplăcerile create de unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

foto banderolă albă cu textul grevă
Sindicatele din Servicii Comunitare de Utilități Publice a creat premisele unei greve naționale

Sindicaliștii din serviciile comunitare de utilități publice cer Executivului îmbunătățirea situației referitoare la beneficiile extrasalariale, precum tichetele de masă, vouchere de vacanță dar și premii, prime, bonusuri sau alte drepturi de natură salarială, deoarece aceste companii au înregistrat pierderi contabile în anul 2023, potrivit unui comunicat de presă.

„Menționăm că operatorii regionali care prestează servicii comunitare de utilități publice și exploatează sisteme de utilități publice în care nu s-au mai investit de foarte mulți ani, nu sunt finanțați de la bugetul de stat, iar pierderile contabile ale acestora sunt istorice, de care lucrătorii nu se fac vinovați. Acești operatori își desfășoară activitatea într-un mediu economic caracterizat prin tarife reglementate, au obligația a presta serviciul public, în mod continuu, chiar și atunci când tarifele reglementate nu le acoperă cheltuielile”, transmote FSSCUP în comunicatul remis joi.

În plus, sinicaliștii solicită renegocierea contractului colectiv de muncă aflat acum în vigoare, în vederea rectificării cotei de acordare de până la 5% aplicată asupra valorii cheltuielilor salariale pentru tichetelele de masă, tichetele cadou, ajutoare de înmormântare, ajutoare de boală/accidente de muncă etc.

Federația Sindicatelor mai menționează că „a admite că drepturile negociate prin contractele colective de muncă ar trebui diminuate/neacordate prin punerea în aplicarea art. XL și art. XLI din Legea nr. 296/2023, într-o astfel de situație, apreciem că această calificare aduce atingere substanței acestor drepturi, precum și dreptului constituțional conferit în mod direct fiecărui lucrător de a beneficia de caracterul obligatoriu al convențiilor colective, conform art. 41 alin. (5) din Constituția României”.

Astfel că, solicităm Guvernului României să aprobe memorandumurile înaintate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind exceptarea operatorilor regionali care prestează servicii comunitare de utilități publice de la aplicarea parțială a Capitolului III, Sectiunea 2 - Măsuri referitoare la disciplina economico-financiară a operatorilor economici din Legea nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

În cazul în care Guvernul României nu va aproba, în termen de 10 zile de la data prezentului comunicat, memorandumurile privind exceptarea operatorilor regionali care prestează servicii comunitare de utilități publice de la aplicarea prevederilor art. XL și art. XLI din Legea nr. 296/2023, Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice va folosi toate mijloacele legale pentru a apăra drepturile membrilor de sindicat și va iniția acțiuni de protest, inclusiv declanșarea unei greve la nivel național, în temeiul art. 155 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social”, încheie Federația Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice scrisoarea sa publică către Guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite