Şedinţă de Guvern. Executivul prelungeşte plata şomajului tehnic. Ministrul Mediului promite că SUMAL va funcţiona la finalul lunii iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul va prelungi şomajul tehnic
Guvernul va prelungi şomajul tehnic

Guvernul se reuneşte joi în şedinţă pentru a prelungi plata şomajului tehnic până la 1 iunie şi pentru a lua alte măsuri pentru economie.

Ludovic Orban: Astăzi se încheie starea de urgenţă. Făcând o evaluare restrospectivă a ceea ce s-a întâmplat în ultimele două luni, decizia de instituire a stării de urgenţă a fost o decizie extrem de benefică pentru România. 

Nu a existat depăşirea capacităţii de tratare a persoanelor infectate, mai ales ţinând cont de faptul că au intrat în ţară 1.270.000 de români. 

Astăzi va trebui să adoptăm ordonanţa de urgenţă prin care să reglementăm toate măsurile necesare pentru trecerea de la starea de urgenţă la starea de alertă, în special acele măsuri care vizează drepturi ale cetăţenilor, facilităţi pe care le-am acordat în starea de urgenţă şi pe care le vom prelungi.

Raluca Turcan: Vă propun pe lista suplimentară să introducem un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a unor măsuri de sprijin pentru persoane şi companii din perioada stării de urgenţă care să meargă până la începutul lunii iunie şi apoi să fie pe unele domenii restricţionate, în paralel cu unele măsuri de relansare economică. 

Costel Alexe: Astăzi facem un pas important pentru operaţionalizarea celui mai important instrument în lupta cu tăierile ilegale. Astăzi vom ridica în consultare publică proiectul pentru aprobarea normelor tehnice de funcţionare a noului SUMAL. Avem speranţa ca la finalul lunii iunie să fie operaţionalizat. 

Violeta Alexandru: Hotărârea de Guvern pentru achiziţia de măşti pentru persoanele beneficiare de venit minim garantat este gata şi urmează a fi adusă în şedinţa de Guvern.

Ludovic Orban: O introducem pe ordinea de zi.

Violeta Alexandru: Ne trebuie întâi actul normativ care să asigure obligativitatea purtării măştilor.

Ludovic Orban: Putem adopta hotărârea de Guvern şi înainte de intrarea în vigoare a legii. O introduceţi pe ordinea de zi într-o primă lectură. Trebuie să punem cât mai rapid în mişcare procedura de achiziţionare şi de distribuire a măştilor către persoanele vulnerabile. Cred că este necesară adoptarea cât mai rapidă. Îl introducem pe ordinea de zi.


Ministrul Muncii Violeta Alexandru a declarat miercuri că statul va plăti şomajul tehnic până la data de 1 iunie, însă după această dată se va reduce numărul de domenii în care se aplică măsura.

„Toţi cei care vor şi doresc să solicite acest sprijin o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care va fi canalizat pe câteva domenii, iar restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate. Aceasta este intenţia noastră şi propunerea pe care o voi face mâine în şedinţa de Guvern, urmând ca de la 1 iunie să beneficieze câteva domenii, industria de spectacole de pildă”, a adăugat ministrul Muncii.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite