Salariul minim în lume: în ce țări îți ajung banii și cum e în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analiștii au verificat cum a evoluat salariul minim în 67 de țări, cum au crescut prețurile produselor alimentare de bază și cum se compară costul unui „coș de supraviețuire” cu salariul minim.

Cineva verifică dacă îi ajung banii pentru cumpărături în supermarket
Studiul ia în calcul un coș de produse alimentare care cuprinde opt grupe deproduse

În raport, analiștii au folosit salariile nete, pe care angajații le duc acasă, deoarece diferența dintre salariul brut și cel net, în funcție de țară, poate varia de la câteva procente până la 37%, ca în România.

Studiul face o comparație între salariile minime lunare pentru munca cu normă întreagă începând cu ianuarie 2024 cu salariile de la începutul anului trecut. Aceste rate provin de pe site-urile oficiale ale guvernului, de la ministerele sau comitetele relevante (începând cu 08.01.2024). Au fost omise țările în care salariul minim este negociat de sindicate individuale și țările care nu au un salariu minim legal (Elveția, Italia, Singapore și țările din nordul Europei). Pentru țările în care salariul minim variază de la o regiune la alta (SUA, Canada, Filipine, Thailanda și Vietnam), analiștii au calculat și utilizat media aritmetică a tuturor regiunilor. Salariile nete au fost obținute prin intermediul calculatoarelor de salarii.

Coșul de cumpărături utilizat în acest studiu este un coș contractual de produse alimentare, creat doar în scopuri statistice. Cantitățile indicate au fost calculate pe baza recomandărilor unora dintre ministerele de sănătate cu privire la standardele minime de consum alimentar. Prețurile produselor au fost preluate de pe site-ul numbeo.com, unde consumatorii din întreaga lume monitorizează prețurile produselor alimentare, precum și ale altor produse și servicii.

Pentru conversia valutară, s-au folosit datele medii ale cursului de schimb de la Google Finance pentru al patrulea trimestru al anului 2023.

image

În majoritatea țărilor din clasament (58 din 67), salariul minim, comparativ cu cel din ianuarie 2023, s-a modificat.

Cele mai mici creșteri au fost acordate lucrătorilor din Franța (3,4%), Germania (2,8%) și Thailanda (2,5%), în timp ce în țări precum Spania, Malaezia sau Vietnam, guvernele au înghețat salariul minim sau nu au decis încă majorarea acestuia.

Cea mai mare creștere a salariului minim poate fi găsită în Argentina (↑138%) și în Turcia (↑100%), deși acest lucru este cauzat de inflația uriașă din aceste țări.

România ocupă locul 27 în clasament: salariul minim net, începând cu 1 ianuarie 2024, este de 2 079 RON, cu 9,5% mai mult decât la începutul anului 2023 (1 898 RON net).

În schimb, Republica Moldova s-a clasat pe locul 5 cu o creștere de 23,1% a salariului minim. Cu toate acestea, convertit în euro (222 euro), salariul minim din Republica Moldova este de aproape două ori mai mic decât cel din România (418 euro).

Coșul de supraviețuire: cu cât s-au scumpit produsele alimentare de bază

Pentru acest studiu, analiștii Picodi au creat un coș minim de consum format din 8 grupe de produse: pâine, lapte, ouă, orez, brânză, carne, fructe și legume. Această listă de produse este mai mult decât modestă, cu toate acestea, aceste produse, în cantitățile date, pot satisface nevoile nutritive minime ale unui adult mediu timp de o lună.

Lapte (10 litri) – 68,10 RON

Pâine (10 pâini, 500 g fiecare) – 53 RON

Orez (1,5 kg) – 11,75 RON

Ouă (20 buc.) – 24,25 RON

Cașcaval (1 kg) – 38,50 RON

Carne (6 kg) – 227,37 RON

Fructe (6 kg) – 37,64 RON

Legume (8 kg) – 42,79 RON

image

Costul total al „coșului de supraviețuire” la începutul anului 2024 este de 503,40 RON (cu 17,8% mai mult decât anul trecut). Această sumă reprezintă 24,2% din salariul minim net, în condițiile în care la începutul anului trecut era de 22,5% din salariul minim. Acest lucru înseamnă că majorarea prețurilor la alimente a depășit creșterea salariului minim, iar situația celor peste 1,5 milioane de lucrători români care câștigă salariul minim s-a înrăutățit.

În ce țară (nu) se poate supraviețui cu salariul minim

Oamenii au preferințe alimentare diferite și percepții diferite despre un trai confortabil. Cu toate acestea, am decis să comparăm costul coșului alimentar de bază în toate țările studiate și să îl juxtapunem cu salariul minim din fiecare țară.

image

Cel mai confortabil raport dintre coșul de cumpărături și salariul minim se regăsește în Regatul Unit, Irlanda, Olanda, Luxemburg și Noua Zeelandă. În aceste țări, lucrătorii cheltuiesc mai puțin de ⅒ din salariul minim local pentru alimentele de bază.

România se află mult în urma acestor țări – în țara noastră, coșul de supraviețuire reprezintă 24,2% din salariul minim (locul 36 din 67 posibile). Din acest punct de vedere, România se situează mai sus decât țări precum Republica Moldova (36,1%), Serbia (24,8%) sau Bulgaria (29,7%), dar mai jos decât Ungaria (23,9%) sau Polonia (13,2%).

Există, de asemenea, țări în care chiar și un set de produse atât de modest consumă mai mult de jumătate din salariul minim. Printre acestea se numără Kazahstan (54%), India (58,5%), Vietnam (65,6%) și Armenia (74,6%). În Nigeria, salariul minim nu este suficient pentru a acoperi nici măcar un astfel de set de produse alimentare de bază.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite