Salariile din BNR au crescut ├«n pandemie. ┼×i pensia lui Mugur Is─ârescu s-a majorat cu 20%. Interdic┼úia cumul─ârii pensiei cu salariul nu se aplic─â deocamdat─â

0
0
MUGUR ISARESCU foto inqaum photos octav ganea
Foto Inquam Photo

Conducerea B─âncii Na┼úionale a Rom├óniei a ├«ncasat venituri semnificativ mai mari anul trecut, ├«n plin─â pandemie. Mugur Is─ârescu a avut venituri totale de peste 1,16 milioane lei, din salariul de guvernator ┼či pensie, scrie Economedia.

Mugur Is─ârescu a ├«ncasat de la BNR un salariu de peste 966.000 lei, ├«n 2020, ├«n cre┼čtere cu aproape 70.000 lei (8%) fa┼ú─â de 2019, conform celei mai recente declara┼úii de avere publicate pe site-ul b─âncii centrale, scrie economedia.ro.

La salariu se adaug─â pensia de peste 161.000 lei, cu 20% mai mare dec├ót ├«n 2019. A┼čadar, veniturile ob┼úinute de guvernator din salariul de la BNR ┼či pensie dep─â┼česc 1,16 milioane lei. Guvernatorul a mai ├«ncasat ┼či de la Academia Rom├ón─â peste 30.000 de lei ┼či a avut ┼či activitate didactic─â la Academia de Studii Economice, cu venituri de peste 1.300 lei.

Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, a declarat un salariu de 910.000 lei anul trecut, ├«n sc─âdere fa┼ú─â de cel de 1,36 milioane lei din 2019, c├ónd a ├«ncasat bonusul de pensionare. El a mai raportat ┼či o pensie de 158.000 lei (cu 22.000 lei mai mare dec├ót ├«n 2019), la care se adaug─â ┼či o pensie special─â de fost parlamentar PSD de peste 100.000 lei. ┼×i Georgescu a avut activitate didactic─â la Academia de Studii Economice, de unde a ob┼úinut venituri de 1.000 lei. El a primit anul trecut un premiu ├«n valoare de 1.860 lei de la Academia Rom├ón─â ┼či venituri din proprietate intelectual─â de 3.400 lei.

Viceguvernatorul BNR Eugen Nicol─âescu a ├«ncasat un salariu de 1,07 milioane lei, fa┼ú─â de 788.000 lei ├«n 2019, dup─â ce a ├«ncasat un bonus de pensionare. El are pe l├óng─â o pensie de 55.000 lei ┼či o pensie special─â de fost parlamentar PNL de 42.000 lei.

Viceguvernatorul Leonardo Badea (fost ┼čef al ASF) a avut anul trecut venituri de la BNR de 800.000 lei.

Gheorghe Gherghina, membru al consiliului de administraţie, a avut venituri de 493.000 lei, încasând de asemenea bonus de pensionare.

Membrii neexecutivi ai consiliului de administra┼úie, respectiv Csaba Balint, Cristian Popa, Dan-Radu Ru┼čanu ┼či Virgiliu-Jorj Stoenescu, au ├«ncasat circa 250.000 lei.

Interdicţia cumulării pensiei cu salariul

Guvernul a adoptat la 9 iunie un act normativ care prevede interdic┼úia cumul─ârii pensiei cu salariul de la stat ┼či pensionarea op┼úional─â la 70 de ani pentru bugetari, dar acesta nu se aplic─â deocamdat─â.

Pentru a intra ├«n vigoare, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de pre┼čedintele ┼ú─ârii ┼či publicat ├«n Monitorul Oficial.

Potrivit legii, în 30 de zile calendaristice de la intrarea în vigoare a proiectului de lege, bugetarii pensionaţi care lucrează la stat vor trebui să opteze în scris pentru continuarea activităţii sau pentru primirea pensiei. Adică nu vor mai putea cumula cele două venituri, ci vor alege doar unul dintre ele.

ÔÇ×Persoanele care ├«┼či desf─â┼čoar─â activitatea ├«n baza unui contract individual de munc─â, a unui raport de serviciu sau a unui act de numire ├«n func┼úie ├«n cadrul autorit─â┼úilor ┼či institu┼úiilor publice centrale ┼či locale, indiferent de modul de finan┼úare ┼či subordonare, precum ┼či ├«n cadrul regiilor autonome, societ─â┼úilor na┼úionale, companiilor na┼úionale ┼či societ─â┼úilor comerciale la care capitalul social este de┼úinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorial─â ┼či care au ┼či calitatea de pensionari ai sistemului public de pensii/ sistemului pensiilor militare de stat/ beneficiari ai pensiilor de serviciu au obliga┼úia ca, ├«n termen de 30 de zile calendaristice de la data intr─ârii ├«n vigoare a prezentei legi, s─â ├«┼či exprime ├«n scris op┼úiunea pentru continuarea activit─â┼úii ├«n baza aceluia┼či contract de munc─â, raport de serviciu sau act de numire, dup─â caz, p├ón─â la ├«mplinirea v├órstei de 70 de ani sau pentru ├«ncetarea contractului individual de munc─â, raportului de serviciu sau a actului de numire ├«n func┼úie, dup─â cazÔÇŁ, este explicat ├«n document.

Dac─â bugetarii opteaz─â pentru continuarea activit─â┼úii, plata pensiei se va suspenda ├«ncep├ónd cu luna de dup─â cea ├«n care ┼či-au exprimat op┼úiunea. Evident, cei care sunt pensionari vor putea s─â renun┼úe temporar la pensie ┼či s─â se reangajeze p├ón─â la 70 de ani.

Cum stau lucrurile în BNR

La momentul intr─ârii ├«n vigoare a actului normativ, membrii din Consiliul de Administra┼úie al BNR care au peste 70 de ani vor fi nevoi┼úi s─â aleag─â ├«ntre pensie ┼či salariu: Mugur Is─ârescu (care ├«n august face 72 de ani), Dan Radu Ru┼čanu (71 de ani) ┼či Virgiliu Stoenescu (74 de ani). Ace┼čtia ar putea s─â-┼či piard─â mandatele ├«n cazul ├«n care dup─â v├órsta de 70 de ani nu mai po┼úi lucra deloc la stat.

O a doua categorie a membrilor din CA al BNR afecta┼úi de interzicerea cumulului pensie-salariu la stat sunt persoanele care beneficiaz─â de ambele venituri, dar au v├órste ├«ntre 65 ┼či 70 de ani. Iar aici ├«nt├ólnim cazurile prim-viceguvernatorului Florin Georgescu (67 de ani), Eugen Nicol─âescu (65 de ani - a ├«mplinit v├órsta de pensionare spre sf├ór┼čitul anului trecut) ┼či Gheorghe Gherghina (65 de ani - a ├«mplinit v├órsta de pensionare la 1 iulie 2020).Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite