România, pe locul opt în lume în topul scăderilor din 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost una dintre cele mai penalizate piete de actiuni in prima luna din 2016, Romania plasandu-se pe locul opt in lume intr-un top al scaderilor.

Piata locala a avut a treia cea mai mare scadere din Europa in ianuarie (-10,5% pe indicele BET), fiind depasita doar bursele din Grecia si Italia, doua dintre cele mai instabile economii din zona euro. Doar opt burse au inregistrat pierderi de doua cifre in ultima luna, BVB fiind una dintre ele.

Clasamentul scaderilor este condus de Bursa din Shanghai, unde indicele Shanghai Composite a cazut cu 22,6%. Actiunile din China au atins saptamana trecuta minimele ultimelor 13 luni din cauza temerilor investitorilor ca retragerile de capital se vor intensifica, pe fondul incetinirii economiei si al sprijinului acordat yuanului, care erodeaza rezervele valutare ale tarii. Iesirile de capital din China au atins anul trecut un nivel estimat de 1 trilion de dolari, potrivit datelor publicate in ianuarie.

Per ansamblu, doar 18 piete de actiuni au reusit sa inchida prima luna a anului cu evolutii pozitive, celelalte 67 afisand pierderi in dreptul celor mai importanti indici.

Dupa ce a avut cea mai buna evolutie la nivel mondial in 2015, cand a urcat cu 92%, Jamaica se mentine si in acest an pe plus, inregistrand o crestere de 6,4% si fiind depasita doar de Tunisia (+7,4%). In Europa, Slovacia si Letonia au avut cele mai bune evolutii in ianuarie, cu aprecieri de 5,8%, respectiv 3,7%. Toate pietele dezvoltate de pe continent au scazut in acest an.

Citiţi continuarea articolului pe www.wall-street.ro

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite