România a înregistrat a doua cea mai mică rată a inflaţiei din Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sageti deflatie inflatie FOTO shutterstock

Rata inflaţiei se menţine scăzută în România, ţara noastră înregistrând în luna februarie a doua cea mai mică rată a inflaţiei din Uniunea Europeană, după Irlanda, arată datele Eurostat publicate joi.

În februarie, România a înregistrat o rată a inflaţiei de 0,5%, mai mică fiind doar în Irlanda, de 0,3%. Următoarele au fost Bulgaria şi Danemarca, cu 0,9%. Prin comparaţie, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în februarie în Estonia (3,4%), Belgia (3,3%), Letonia şi Lituania (ambele 3,2%). Comparativ cu ianuarie 2017, inflaţia anuală a scăzut în trei state membre ale UE, printre care şi România, şi a crescut în alte 24.

Datele Eurostat reflectă evoluţia indicelui armonizat al preţurilor de consum din februarie faţă de aceeaşi lună a anului precedent.

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că, după 19 luni de niveluri negative ale ratei inflaţiei, februarie este a doua lună când se înregistrează valori pozitive, ajungând la nivelul de 0,2%, deşi preţurile de consum au scăzut uşor faţă de ianuarie.

În ianuarie, rata anuală a inflaţiei a fost de 0,05%. La finalul anului 2016, rata anuală a inflaţiei a fost de -0,5%, fiind al doilea an la rând în care rata anuală a inflaţiei a înregistrat valori negative.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite