Raluca Turcan: Până la 5 milioane de oameni ar putea avea nevoie de ajutor pentru plata facturilor la energie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că cel puţin 500 de mii de familii au nevoie de sprijin financiar pentru a avea căldură în locuinţe pe timp de iarnă. Aceasta a precizat că în urma scumpirilor, numărul oamenilor care vor avea nevoie de ajutor financiar pentru achitarea facturilor va putea ajunge la 5 milioane.

Raluca Turcan a anunţat marţi seară la Digi24 că statul va acorda ajutor unor anumite categorii de persoane, dacă cetăţeanul va depune o cerere la Primărie, dar şi că va exista o compensare a facturii în fucţie de energia consumată.

„Vom depune un amendament (la Legea consumatorului vulnerabil, aflată în Parlament - n.r.) prin care legea, care trebuia să intre în vigoare la începutul sezonului rece din anul 2022, să fie devansată şi să aplice de la 1 ianuarie 2022 şi în acelaşi timp va avea două componente. Una, de subvenţie la factură, în funcţie de consumul de energie pe care şi-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcţie de preţul de referinţă pentru diferitele tipuri de energie - energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În acelaşi timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat la Digi24 ministrul muncii, Raluca Turcan.

Ce sprijin va veni din partea statului

În prezent, un pensionar cu o pensie minimă re pentru sezonul rece un sprijin de 100 de lei. Pe noua lege a consumatorului vulnerabil, ajutorul va fi de aproximativ 600 de lei, atât în perioada rece cât şi extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: SUBVENŢIE şi SUPLIMENT.

Dacă legea nu trece la timp în Parlament, Guvernul va da o ordonanţă de urgenţă pentru partea de compensare, a mai spus Raluca Turcan, atrăgând atenţia că sunt două tipuri de acţiune: „Avem legea consumatorului vulnerabil care va acţiona pe termen lung, indiferent de ce se va întâmpla de acum încolo şi avem sprijin pentru acest sezon rece în care să spunem că nu toată lumea şi-a făcut treaba în materie de sprijinire a interesului consumatorului şi unde Ministerul Energiei va propune un set de măsuri de compensare pentru acest sezon rece”, a punctat ministrul muncii.

Subvenţia se decontează în preţul facturii (factura vine deja redusă - n.r.) şi se aplică invers proporţional, în funcţie de nivelul veniturilor.

Nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la sprijin a crescut la 810 lei pe membru de familie şi la 1.450 pentru o persoană singură.

Întrebată care sunt estimările Guvernului şi câţi oameni vor simţi impactul acestor scumpiri la electricitate şi gaz, Raluca Turcan a spus că vor fi între aproximativ 500.000 de gospodării, calculate cu 2,5 oameni pe gospodărie, adică între un milion, şi 5 milioane de oameni care vor beneficia de diferite tipuri de sprijin din partea statului, dacă această lege (a consumatorului vulnerabil - n.r.) va intra în vigoare.

„Dacă nu intră în vigoare, oricum vor fi ajutaţi. Dar, pe cifre, din nefericire, aşa reiese din nivelul veniturilor, că avem aproximativ 500.000 de gospodării cu oameni cu un nivel al veniturilor pe membru de familie până în 810 lei şi, de asemenea, un cuantum cumulat de aproximativ 5 milioane de oameni cu venituri sub nivelul câştigului salarial mediu brut. Aici vorbim de oameni cu contracte de muncă, de persoane aflate în asistenţă socială şi de pensionari”, a precizat Raluca Turcan.

„Este un moment dificil, foarte dificil, în care plătim o factură cumulată, dacă îmi permiteţi această figură de stil. Nu plătim doar creşterea preţurilor, ci plătim indiferenţe acumulate în timp”, a spus ministrul muncii. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite