Prețurile la RCA rămân plafonate. Modificări ale plafoanelor la energie și gaze

0
Publicat:

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul că va modifica plafoanele preţurilor la energie şi gaze și va prelungi cu încă trei luni plafonarea tarifelor poliţelor RCA. Potrivit prim-ministrului, sunt vizate noi măsuri în sistemul electronic RO e-Factura, actualizări și reorganizări ale programelor naţionale de sănătate, dar și aprobarea indicatorilor unor noi investiţii în infrastructura rutieră.

Ciolacu: Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA Foto: gov ro
Ciolacu: Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA Foto: gov ro

Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european. Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea şedinţei de Guvern.

Premierul a anunţat că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA.

Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a spus Ciolacu.

Prim-ministrul a amintit și că a fost promulgat proiectul de lege care permite prelungirea plafonării prețurilor la 17 produse agricole și alimentare de bază până la 31 decembrie.

Mă bucur că ieri a fost promulgată prelungirea plafonării adaosurilor la alimentele de bază până la finalul anului. Și că în Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. De fapt, oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația!”, a spus Marcel Ciolacu.

Noi măsuri în sistemul electronic RO e-Factura

Potrivit premierului, Guvernul ia joi noi măsuri privind sistemul electronic RO e-Factura.

Adoptăm azi şi măsuri convenite cu mediul de afaceri în privinţa sistemului electronic RO e-Factura. Prelungim, prin Ordonanţă de urgenţă, cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc amendă fiindcă nu pot introduce facturile în sistem”, a afirmat prim-ministrul, adăugând că i se pare corect, „să dea răgaz suplimentar şi companiilor cât timp sistemul are încă nevoie de unele update-uri”.

Actualizări și reorganizări ale programelor naţionale de sănătate

Ciolacu a subliniat că în domeniul sănătăţii se actualizează şi reorganiează mai multe programe naţionale de sănătate, pentru a oferi noi servicii medicale românilor.

„Cel mai important exemplu este cel al Programului național de screening pentru boli cronice. Includem 4 subprograme noi, pentru mai multe tipuri de cancer și pentru depistarea infecțiilor cronice cu virusuri hepatice. Domnul ministru, după ședința de Guvern, o să iasă la briefing și va detalia”, a spus premierul.

Investiții în infrastructura rutieră

Premierul a mai anunţat că în şedinţa de Guvern se astăzi vor fi aprobaţi indicatorii unor noi investiţii majore în infrastructura rutieră.

„Este vorba despre autostrada Craiova-Filiași și Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu. Sunt convins că putem trece cât mai repede la proiectare și construcție, sunt 51,5 kilometri de autostradă și 59 de kilometri de drum expres. Este o investiție de peste 3,2 miliarde de euro din bani europeni și de la buget”, a precizat premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite