Preţ îngheţat la terenurile din provincie
0Sibiul este singurul oraş în care preţurile au crescut în luna iulie, pâna la nivelul de 70 de euro metrul patrat Specialiştii imobiliari anunţau în aprilie o scumpire generalizată a
Sibiul este singurul oraş în care preţurile au crescut în luna iulie, pâna la nivelul de 70 de euro metrul patrat
Specialiştii imobiliari anunţau în aprilie o scumpire generalizată a terenurilor cu o medie de 20%. Aprecierea, spuneau ei, ar fi urmat să aibă loc în a doua jumătate a lui 2008. Estimările s-au dovedit însă a fi eronate.
Datele colectate de "Adevărul" de la agenţiile imobiliare locale, din luna martie şi până acum, indică o încremenire a pieţei terenurilor. Principala cauză este, în opinia brokerilor, încetinirea cadenţei de demarare de noi proiecte rezidenţiale.
"Terenurile merg mână în mână cu segmentul rezidenţial, pentru că dezvoltatorii imobiliari au fost principalii clienţi pe acest domeniu. Aceştia însă construiesc într-un ritm mult mai lent decât înainte, pentru că populaţia nu are putere de cumpărare.
Nu se mai achiziţionează locuinţe noi cu banii jos, ci doar prin credite ipotecare sau imobiliare cu avans cât mai mic. Scăderea cererii afectează în mod direct preţul terenului", explică Doru Lupeanu, director al agenţiei imobiliare clujene Grup de Lux.
Creşterile de preţ, rare şi speculative
Creşterile spectaculoase ale ultimilor ani, de multe ori de natură speculativă, au dus la o reticenţă a firmelor dezvoltatoare faţă de achiziţia de terenuri. "Preţurile terenurilor au crescut incredibil. De trei-patru ani, noi nu am mai cumpărat nimic. Preţurile scad însă, şi în maximum şase luni vom cumpăra una sau două parcele de teren", a declarat recent Leopold Deufl, managing director Premiumred.
Sibiul este singurul oraş în care preţurile au crescut în luna iulie. Metrul pătrat de teren extravilan a atins un nivel maxim de 70 de euro.
"Parcelele situate în imediata apropiere a terenului din intravilanul Sibiului s-au scumpit în ultima perioadă. Este vorba despre acele loturi extravilane care sunt practic lipite de cele intravilane şi care urmează să fie la un moment dat incluse şi ele în oraş. În rest, preţurile nu s-au modificat din martie", spune Nicu Răduleţ, partener al agenţiei imobiliare sibiene Răduleţ&Adam.
Aprecieri ale costurilor s-au mai înregistrat în perioada martie-iulie 2008 în Bacău, Botoşani, Târgu Mureş, Baia Mare şi Braşov. Aceste creşteri sunt nesemnificative, însă, în analiza globală a evoluţiei preţurilor din ultimele luni. Agenţii imobiliari locali au indicat de fiecare dată drept cauze intenţii speculative ale proprietarilor sau lipsa acută de terenuri scoase la vânzare.