PMP anunţă un filibuster pe Legea bugetului pe 2018: a depus peste 3.300 de amendamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
traian basescu pmp foto cristian delcea

Partidului Mişcarea Populară anunţă că parlamentarii săi au depus un număr 3.318 de amendamente la proiectul Legii bugetului de stat pe 2018, spunând că acestea „aduc corecţii elementare bugetului trimis spre adoptare”. Este al doilea filibuster, după ce luna trecută USR a făcut o mişcare similară, depunând 5.000 de amendamente la split TVA.

„Pe fond, proiectul de lege nu mai are nimic în comun cu vestitul program de guvernare pe baza căruia PSD i-a păcălit pe români la alegeri, cu promisiunile mincinoase din campania electorală ale principalului partid de guvernământ”, transmit parlamentarii PMP, într-un comunicat.

Parlamentarii PMP au cerut alocarea de resurse consistente pentru continuarea lucrărilor la centura Bucureştiului, consolidarea clădirilor cu grad seismic ridicat, continuarea lucrărilor la metroul din Drumul Taberei, programe şi acţiuni pentru Diaspora, precum şi pentru implementarea programului „O ambulanţă pentru fiecare localitate”, dar şi pentru construirea a 1.400 de grădiniţe şi creşe în principalele localităţi din România. 

„Având în vedere că practicile dictatoriale prin care PSD conduce Parlamentul nu puteau lipsi nici de la calendarul de lucru privind adoptarea bugetului, majoritatea parlamentară a hotărât că opoziţia poate studia şi amenda bugetul în termen de trei zile, din care două zile sunt zile libere (9 şi 10 decembrie a.c.)”, transmite PMP.

De asemenea, partidul condus de Traian Băsescu solicită PSD „să adapteze bugetul ţării la realităţile României, să nu risipească banii românilor doar pe programe ce încurajează nemunca şi să aloce fonduri către domeniile a căror dezvoltare ar putea aduce mai multă prosperitate ţării”.

Al doilea filibuster în mai puţin de o lună

La finalul lunii noiembrie, USR a anunţat că a depus 5.000 de amendamente împotriva legii privind plata defalcată a TVA, lăudându-se că va face primul „filibuster“ în Parlamentul României, o procedură prin care se tergiversează adoptarea unei legi prin dezbateri interminabile. 

Cu toate acestea, specialiştii spuneau că iniţiativa ar putea face mai mult rău, deoarece se va amâna schimbarea legii deja adoptate cu o variantă mult mai blândă. Asta pentru că iniţiativa USR sabotează de fapt o formă mai blândă a legii, momentan în curs de adoptare, care prevede că măsura nu se va aplica tuturor firmelor din România, în timp ce legea care se aplică tuturor firmelor este deja adoptată şi va intra în vigoare la 1 ianuarie.

Acest lucru s-ar putea întâmpla şi în cazul Legii bugetului, numai că dacă nu este adoptat până la finalul acestui an proiectul de buget pe 2018, bugetul va fi executat conform legii din 2017.

Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului au aprobat joi calendarul dezbaterii şi adoptării bugetului de stat pentru 2018: de azi şi până luni senatorii şi deputaţii au termen pentru depunerea amendamentelor, de marţi încep dezbaterile în comisii, iar votul final este programat într-o şedinţă comună a Legislativului, pe 21 decembrie.

 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite