Oportunităţi de achiziţie în Canare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costurile iniţiale presupuse de achiziţionarea unei proprietăţi în Spania reprezintă aproximativ 10% din preţul total
Costurile iniţiale presupuse de achiziţionarea unei proprietăţi în Spania reprezintă aproximativ 10% din preţul total

Piaţa spaniolă a devenit în acest an una controlată în totalitate de cumpărători. Preţuri în scădere şi reducerea dobânzilor la credite. Acestea sunt motivele pentru care o investiţie în insulele Canare este o variantă de luat în calcul.

Tânăra avocată Raluca Toma, din Bucureşti, a plecat în insulele Canare în 2003, cu o bursă. Nu avea de gând să rămână acolo, dar şi-a găsit un loc de muncă încă din primul an în care a ajuns pe meleaguri străine. Pentru ea, criza a fost bună. După şase ani de stat cu chirie, anul acesta a reuşit să-şi cumpere o casă.

„A fost rezultatul unei combinaţii între o bună conjunctură la serviciu, scăderea dobânzilor la creditele bancare - deci o finanţare mai ieftină şi o diminuare generalizată a preţurilor pe piaţa imobiliară", explică Raluca.

Locuinţa este construită acum 11 ani şi are 110 metri pătraţi utili, distribuiţi pe două etaje într-un duplex dintr-o zonă rezidenţială din centrul oraşului Las Palmas de Gran Canaria.

Casa, cu trei dormitoare, un salon, trei băi, cameră de menaj şi garaj a costat 240.000 de euro. Raluca spune că a fost atrasă de această locuinţă din mai multe motive: amplasare, mărime, preţ şi calitatea complexului comunitar.

Oferte-şoc la licitaţii

Cum de a reuşit o tânără româncă, în doar şase ani, să cumpere o casă în Spania pe care în România nu şi-ar fi putut-o permite poate niciodată? Piaţa spaniolă s-a bazat ani de-a rândul pe segmentul imobiliar.

Înaintea crizei, era o practică foarte comună cumpărarea proprietăţilor şi vânzarea lor la scurt timp. Când situaţia economică s-a deteriorat, băncile au oprit finanţările către companii şi persoane fizice, lucru care a paralizat tot sectorul imobiliar şi a afectat semnificativ economia.

„Dezvoltatorii nu au mai putut să-şi termine lucrările, clienţii nu mai au finanţare - prin urmare nu mai cumpără nimic. Consecinţa este că preţurile au început să scadă vertiginos", explică Jose N., notar în Las Palmas de Gran Canaria.

Ca urmare, piaţa a devenit, ca în multe ale zone ale lumii, una controlată de cumpărători. Aceştia forţează oferind un preţ mic şi de cele mai multe ori reuşesc să-şi impună punctul de vedere. „Mari oportunităţi se găsesc în cadrul licitaţiilor organizate de băncile de imobile, unde există oferte la preţuri incredibile", ne vinde un pont Jose N.

Această situaţie i-a convenit de minune Ralucăi Toma. „Faptul că am cumpărat casa  în acest moment a reprezentat cu siguranţă o afacere bună", afirmă tânăra avocată. Deşi insula este una turistică prin definiţie, oraşul-capitală nu este căutată în mod special de investitorii străini. „Aici cumpără în special autohtonii şi locuitorii din Spania continentală", explică notarul.

Cât costă tranzacţiile?

Costurile iniţiale presupuse de achiziţionarea unei proprietăţi în Spania reprezintă aproximativ 10% din preţul total, potrivit spainrei.com.Dacă vorbim de o locuinţă în stadiu de proiect, unul dintre primele costuri este reprezentat de TVA şi taxa de timbru. Aceste sume reprezintă 7,5% din preţul locuinţei. În cazul unei proprietăţi second hand, cumpărătorul plăteşte o taxă de transfer cuprinsă  între 6% şi 7% din suma totală.

Mersul preţurilor

Spania a fost printre primele ţări europene în care balonul imobiliar s-a spart. Banca Spaniei spune că perioada de vârf a fost în prima parte din 2008, în timp ce agenţii imobiliari raportează că aceasta s-a înregistrat la jumătatea lui 2007, potrivit www.globalpropertyguide.com. Indiferent care dintre aceste raportări este reală, un lucru rămâne sigur: preţurile pe piaţa spaniolă continuă să scadă.

Cifrele oficiale arată că preţul mediu pe metru pătrat de locuinţă spaniolă a fost în al treilea trimestru din 2009 de 1.903 euro.

Asta înseamnă o scădere de 0,94% faţă de trimestrul precedent, o diminuare de 8% faţă de aceeaşi perioadă din 2008 şi una de 9,45% faţă de momentul de vârf identificat de Banca Spaniei, adică martie 2008. Dacă luăm în considerare şi  rata inflaţiei, atunci diminuările sunt 0,52%, 7%, respectiv 10,58%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite