Numărul de autorizaţii pentru construcţii de locuinţe a scăzut cu peste 10%, în luna iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comparativ cu luna iunie, numărul de autorizaţii de construire a scăzut cu 4,1% în iulie FOTO Mediafax
Comparativ cu luna iunie, numărul de autorizaţii de construire a scăzut cu 4,1% în iulie FOTO Mediafax

Numărul de autorizaţii pentru construcţii de clădiri rezidenţiale a scăzut, în iulie, cu 10,1%, faţă de aceeaşi lună din 2015, până la 3.569, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Unii analişti pun tendinţa pe seama aplicării Legii dării în plată, începând din 13 mai. În primele şapte luni, numărul de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale a scăzut cu 1,1%, până la 22.016, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Totuşi, chiar dacă numărul de autorizaţii a scăzut, numărul de locuinţe aferente autorizaţiilor a crescut, scrie News.ro. În luna iulie, autorizaţiile au fost eliberate pentru construcţia a 7.436 de locuinţe, faţă de 6.101 de locuinţe – pentru iulie 2015. În schimb, numărul este în scădere faţă de iunie 2016, când autorizaţiile au fost eliberate pentru construcţia a 10.388 de locuinţe. Evoluţia sugerează că, în luna iunie 2016, s-a eliberat un număr mai mare de autorizaţii pentru construcţia de blocuri de locuinţe, comparativ cu numărul de autorizaţii pentru case unifamiliale.

În iulie 2016, cele mai multe autorizaţii pentru construcţia de locuinţe, 767, s-au eliberat în regiunea Nord-Est, care cuprinde şase judeţe din Moldova (Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău şi Vaslui).  Regiunea s-a aflat în ultimii ani, în mod constant, pe primul loc după numărul de locuinţe construite. Pe următoarele locuri se clasează regiunile Sud-Muntenia, cu 647 de autorizaţii eliberate în iulie, şi Sud-Est (493).

„În  luna  iulie  2016  faţă  de  aceeaşi  lună  a  anului  precedent, a scăzut numărul  de  autorizaţii  de  construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale mai ales în regiunile dezvoltare: Nord‐Est (174 autorizaţii), Sud‐ Est (144), Bucureşti‐Ilfov (95 ), Sud‐Muntenia (91) şi Sud‐Vest Oltenia (64).  Creşteri s-au înregistrat în regiunile de Nord Vest (82 autorizaţii), Centru (56) şi Vest (27)”, se arată în comunicatul publicat de Statistică.

Cele mai multe autorizaţii pentru clădiri de locuinţe s-au eliberat în localităţi rurale, cu 2.033 de autorizaţii din numărul total înregistrat în luna iulie.

Comparativ cu luna iunie, numărul de autorizaţii de construire a scăzut cu 4,1% în iulie.

Anul trecut, autorităţile au eliberat 39.112 de autorizaţii de construcţie pentru clădiri rezidenţiale, în creştere cu 3,8% faţă de anul precedent.

În 2015 s-a înregistrat prima creştere a autorizaţiilor de construcţie pentru clădiri de locuinţe după 2008, când piaţa imobiliară a înregistrat un vârf, iar autorităţile au eliberat un număr record pentru România, de 61.092 de autorizaţii de construcţii pentru clădiri rezidenţiale. În perioada 2009-2014, autorizaţiile de construcţii pentru clădiri de locuinţe, care includ atât locuinţele unifamiliale, cât şi blocurile de apartamente, au scăzut cu 38%, arată statisticile oficiale, pe fondul căderii cererii de locuinţe din partea populaţiei.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite