Nou record pentru preţul benzinei: Peste 8 lei la Rompetrol şi 7,99 lei la OMV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Preţul benzinei premium, la pompă, a sărit luni de 8 lei, după cum arata datele centralizate de platforma Gazonline.ro şi peco-online.ro.

Benzinăriile Rompetrol din zona de nord a capitalei au un pret de 8.08 lei, în timp ce varianta standard ajunge la 7,45 lei pe litru, în timp ce benzinăriile OMV afişează preţuri cuprinse între 7,71 lei şi 7,99 lei pentru aceleaşi zone.

benzina

Scumpirile survin în contextul creşterii preţului barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului care a urcat duminică seara până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari atins în luna iulie 2008.

Ulterior, cotaţiile au scăzut dar luni dimineaţa pe piaţa din Asia barilul de ţiţei WTI american era cotat la 124,64 dolari, în creştere cu 7,75%, în timp ce cotaţia ţiţeiului Brent din Marea Nordului era în creştere cu 8,79% până la 128,49 dolari.

În contextul agravării războiului din Ucraina, sancţiunile care să vizeze în mod direct exporturile de hidrocarburi ale Rusiei nu mai sunt un concept tabu. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a spus că Washingtonul şi aliaţii europeni discută un posibil embargou asupra importurilor de petrol rusesc, în ideea de a înăspri sancţiunile economice impuse Moscovei. Cu toate acestea, europenii sunt mai prudenţi deoarece unele state din regiune, cum este Germania, depind foarte mult de petrolul şi gazele naturale ruseşti.

Coaliţia de guvernare a decis la 22 februarie a.c. reducerea accizei la combustibil cu jumătate, ceea ce ar fi scăzut preţul carburanţilor cu circa 1,2 lei. Propunerea a fost validată, însă mai urmează discuţii cu Comisia Europeană şi marile companii distribuitoare de carburanţi înainte de a fi aplicată. Până în prezent nu a fost luată nicio astfel de măsură.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite