Mutare-surpriză: guvernatorul Băncii Canadei preia şefia Băncii Angliei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernatorul Băncii Canadei, Mark Carney, se va muta peste Atlantic şi va conduce din iulie 2013 Banca Angliei, o instituţie veche de 318 ani. Numirea i-a luat prin surprindere pe mulţi dintre analişti.

Carney a fost numit astăzi drept viitorul şef al Băncii Angliei şi va prelua funcţia de la actualul guvernator Mervyn King, potrivit Bloomberg. Numirea sa la conducerea Băncii Angliei a fost anunţată luni în Parlamentul de la Londra de către ministrul britanic de Finanţe George Osborne.

Mark Carney, în vârstă de 47 de ani, va prelua conducerea unei instituţii vechi de 318 ani care se pregăteşte să-şi asume noi atribuţii de supraveghere a sistemului bancar şi de prevenire a unor alte crize.

El va avea totodată rolul să conducă Comitetul de Politică Monetară, care se foloseşte de instrumente neconvenţionale pentru susţinerea redresării economiei britanice, în paralel cu păstrarea credibilităţii în privinţa rolului de menţinere a stabilităţii preţurilor.

Carney este şeful Comitetului pentru Stabilitate Financiară al G20 şi a lucrat timp de peste 10 ani la Goldman Sachs. Din 2003, a lucrat la Banca Canadei, devenind guvernator în 2008. 

El a promovat introducerea unor reglementări bancare mai stricte la nivel mondial şi a intrat în conflict cu şefii unor bănci în privinţa unor noi reguli pentru un nivel mai ridicat al capitalului.

Deşi Carney a declarat anterior că nu candidează la funcţia de guvernator al Băncii Angliei, el a înfrânt alţi concurenţi precum Paul Tucker, viceguvernator al băncii centrale însărcinat cu stabilitatea financiară, şi Adair Turner, şeful Autorităţii pentru Servicii Financiare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite