Medvedev ameninţă că „defaultul” Rusiei s-ar putea transforma într-un „default” al Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse Dmitri Medvedev a adăugat că sistemul financiar al UE nu este destul de stabil.

Anunţul neîndeplinirii obligaţiilor externe ale Rusiei ar putea avea ca rezultat hiperinflaţie nu numai pentru Rusia, ci implicit, şi pentru Europa însăşi, al cărei sistem financiar nu este foarte stabil, a declarat duminică Dmitri Medvedev, şef adjunct al Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, pe canalul său de Telegram. El a atras atenţia asupra cuvintelor preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, care şi-a exprimat părerea că un default (intrare în incapacitate de plată) în Rusia este doar o chestiune de timp.

„Ei bine, atunci, încercaţi”, a spus Medvedev, comentând acest lucru. În acelaşi timp, el a subliniat „două puncte evidente”. „Defaultul Rusiei se poate transforma într-un default al Europei. Atât moral, cât şi, destul de probabil, material", a avertizat politicianul, subliniind că sistemul financiar al UE nu este destul de stabil, iar încrederea oamenilor este în scădere.

Şeful adjunct al Consiliului de Securitate a explicat că sistemul financiar al UE „nu este destul de stabil”, încrederea oamenilor este în scădere. „Şi nu s-a zguduit atât de mult nici în memorabilul an 2008, iar apoi a fost foarte greu”, a adăugat Medvedev.

În plus, a continuat el, autorităţile UE ar trebui să se aştepte la o „puternică recunoştinţă de la europenii de rând pentru hiperinflaţie, care nu mai poate fi pusă pe seama ruşilor răi, pentru lipsa produselor de bază în magazine şi pentru afluxul de refugiaţi, care va provoca un val de crime violente mai grav decât cel albanez”.

Vorbind despre declaraţiile lui von der Leyen, Medvedev a menţionat că semnificaţia lor principală „nu mai este despre suferinţa oamenilor epuizaţi, nu despre încheierea unei operaţiuni militare speciale, nu despre pacea mult aşteptată din Ucraina, ci despre o neîndeplinire a obligaţiilor Rusiei."
"Asta este! Asta v-aţi dorit în secret noaptea! Aceasta este strategia profundă a Uniunii Europene, planul secret al masochiştilor de la Bruxelles şi al partenerilor lor în jocuri de peste ocean", a afirmat el.

Situaţia datoriei externe
Într-un interviu pentru ziarul Bild am Sonntag, preşedintele Comisiei Europene şi-a exprimat opinia că sancţiunile occidentale subminează tot mai mult economia rusă. Ea a susţinut că „sute de mari companii şi mii de experţi au părăsit ţara”, iar PIB-ul Rusiei, „conform prognozelor actuale, va scădea cu 11%. În opinia ei, „falimentul de stat al Rusiei este doar o chestiune de timp”.

Potrivit Ministerului de Finanţe al Federaţiei Ruse, de la 1 februarie 2022, datoria publică externă a Rusiei se ridica la 59,5 miliarde de dolari, inclusiv datoria la împrumuturi externe cu obligaţiuni - 38,97 miliarde de dolari. În total, Federaţia Rusă are 15 credite active cu scadenţe din 2022 până în 2047.

Anterior, ministrul de Finanţe Anton Siluanov a spus că Rusia îşi va rambursa datoria în valută numai dacă conturile sale în valută vor fi dezgheţate. În caz de refuz sau lipsă de răspuns din partea băncilor agenţi, Federaţia Rusă este pregătită să-şi ramburseze şi să-şi servească obligaţiile valutare în ruble. Cu toate acestea, atunci va avea loc o schimbare semnificativă a condiţiilor de deservire a datoriei externe cu obligaţiuni a Federaţiei Ruse, care, cel mai probabil, va fi considerată ca „implicită” . În acelaşi timp, autorităţile ruse au subliniat în mod repetat că nu există motive pentru a se ajunge la considerarea datoriei externe ruse ca implicită real, situaţia pentru aceasta neputând fi creată decât artificial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite