Marin Cruţescu şi-ar vinde afacerea pentru pilotaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Antreprenorul vrea să renunţe la tâmplărie pentru a avea timp de pasiunea sa. Investitorul grupului de firme AMVIC (cunoscut prin firma Corina Gealan, prima companie de tâmplărie din România) are şi planuri personale după 17 ani fără concediu.

Acţionarul AMVIC este un om energic, cum aveam să constatăm la întâlnirea avută la fabrica din Bragadiru. Fost colonel, Cruţescu a plecat după Revoluţie câteva luni în Golf cu prima unitate medicală a armatei.

„Mi-am dat seama că pot face mai mult. În armată îmi terminam treaba şi apoi ce mai făceam? Eram mărginit de situaţia care era acolo. Nu mă puteam dezvolta mai mult decât îmi permitea funcţia“, spune acesta. Ca investitor, în 1992, s-a apucat de rechizite, de papetărie, într-o perioadă când erau puţini concurenţi în piaţă. „În 1994 mă băteam de la egal la egal cu RTC-ul, căruia de altfel i-am vândut până la urmă afacerea“, îşi mai aminteşte Marin Cruţescu.

Cu banii luaţi a reuşit să deschidă reprezentanţa Gealan în România. „Am bătut palma cu ei fără să ştiu, la acel moment, prea multe despre tâmplărie”, mai spune acesta. A mai investit circa 200.000 – 300.000 de mărci într-o linie tehnologică performantă la acea vreme. Acesta s-a dovedit a fi un business profitabil, care l-a ajutat pe Cruţescu să se dezvolte.

Cea mai grea decizie, rebranduirea firmei

Grupul AMVIC, creat din fosta Corina Gealan în 2006, cuprinde nouă firme. Acţionariatul şi conducerea sunt asigurate de Marin Cruţescu împreună cu soţia sa, Ruxandra, dr. arhitect. Referitor la deciziile din business, antreprenorul crede că schimbarea numelui a fost cea mai grea decizie în afaceri.

Grupul de firme AMVIC, cu activităţi în domeniul construcţiilor, şi-a bugetat o dublare a cifrei de afaceri consolidate în acest an, de la 11 milioane de euro, în 2007, până la 20 milioane de euro, în 2008, iar pentru 2009 este estimat un nivel de 30 milioane de euro.

Vrea să-şi vândă businessul

Cruţescu vrea să înstrăineze businessul pentru că în viaţă, după spusele lui, vine momentul să mai faci şi altceva şi „să dovedeşti că tu eşti tu”. S-a aflat în discuţii cu trei companii străine pentru vânzarea AMVIC, dintre care două fonduri de investiţii. Omul de afaceri a declarat la început că aşteaptă cel puţin 40 milioane de euro în urma vânzării celor nouă firme din grup.

Cruţescu a achiziţionat împreună cu un partener de afaceri un teren de 88.000 de metri pătraţi în judeţul Ilfov, la 17 kilometri de centrul Capitalei, pe care intenţionează să dezvolte un proiect rezidenţial cu 400 de locuinţe pasive - construite cu sisteme de energie alternativă, pompe de căldură şi ventilaţie automată.

Pasiunile lui Cruţescu:

Pilotajul, motiv pentru care şi-a înfiinţat o firmă, împreună cu câţiva asociaţi (Light Aviation) şi şi-a obţinut licenţa de pilotaj.

A cumpărat un avion - „mai ieftin decât un Mercedes“.

Este vegetarian.

Apicultura şi pescuitul sunt pasiunile de care nu prea mai are timp.

Casele pasive: a construit prima astfel de casă în 2004, la Burluşi, judeţul Argeş, acolo unde vrea să se retragă la pensie; acum construieşte în Bragadiru prima clădire de birouri pasive.

Economie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite