Lucian Anghel, BVB: Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul, iar o creştere economică bazată doar pe consum nu este sustenabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Anghel avertizează asupra pericolelor care pândesc din cauza creşterii puternice a deficitului comercial
Lucian Anghel avertizează asupra pericolelor care pândesc din cauza creşterii puternice a deficitului comercial

Noul Cod fiscal va continua să stimuleze consumul anul viitor, iar efectele se vor resimţi şi în 2017, însă o creştere economică bazată exclusiv pe consum nu este sustenabilă în România pe termen lung, a declarat marţi Lucian Anghel, directorul general al BCR Pensii şi preşedinte al Consiliul de Administraţie al Burse de Valori Bucureşti (BVB), într-o conferinţă pe teme de fiscalitate.

„Este clar că anul viitor consumul va fi stimulat ca urmare a noului Cod fiscal. El va fi stimulat faţă de un consum care deja a fost stimulat în acest an. Efectele se vor resimţi şi în 2017. Este important de văzut cât de mult se vor inflama dezechilibrele, acest deficit comercial“, a spus Anghel, potrivit Agerpres.ro.

Consumă româneşte! 

Potrivit acestuia, dacă în România consumul s-ar fi bazat pe produse fabricate în ţară, atunci creşterea economică ar fi fost şi mai mare iar economia ar fi crescut mai sănătos.

„Dacă ne uităm, există deficite comerciale, iar asta înseamnă că noi consumăm mai mult din ce produc alţii. Practic exportăm seva pe care noi o producem aici către alte ţări de unde importăm. Creşterile economice ar fi fost mai mari dacă noi nu am fi exportat. Dacă acest consum se baza pe produse fabricate în România, atunci creşterea economică ar fi fost şi mai mare, atunci economia ar fi crescut mai sănătos. Este o idee foarte bună un guvern tehnocrat să se gândească la acest lucru până anul viitor la alegeri. Din consum putem să trăim o perioadă mai bine, dar la un moment dat va veni nota de plată. Este foarte important să avem investiţii în această economie şi din acestea pe termen lung vom putea trăi mai bine“, a explicat Anghel.

Scăderi de taxe

Guvernul a aprobat, în octombrie, mai multe modificări la Codul Fiscal, printre care reducerea TVA la apă la 9%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea regimului de impozitare a microîntreprinderilor şi scutirea de impozit pe profit pentru unităţile din învăţământul preuniversitar.

De asemenea, anul viitor va intra în vigoare principala prevedere a noului Cod Fiscal, respectiv scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%.

Din anul 2017 vor intra în vigoare alte scăderi de taxe, respectiv reducerea cotei de TVA de la 20% la 19%, dar şi eliminarea accizei de 7 eurocenţi pe litrul de carburant şi a taxei pe stâlp, de 1% din valoarea activelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite