Japonia, aproape de recesiune

0
0

Economia Japoniei va intra în recesiune pe măsură ce creşterea exporturilor va încetini, potrivit aşteptărilor economiştilor de la Capital Economics, transmite CNBC.

Japonia a raportat un deficit comercial peste aşteptări FOTO Shutterstock
Japonia a raportat un deficit comercial peste aşteptări FOTO Shutterstock

Credem că economia japoneză va intra într-o recesiune cândva anul viitor”, a declarat Marcel Thieliant, economist senior japonez la Capital Economics.

El a mai spus că recesiunea va fi ”în mare parte determinată de o scădere a exporturilor şi, de asemenea, de o precauţie mai mare, ceea ce se întâmplă de obicei atunci când exporturile încep să scadă”.

Japonia a raportat cel mai recent un deficit comercial peste aşteptări, de 15 miliarde de dolari pentru luna octombrie.

Exporturile au crescut cu 25,3%, mai lent decât o creştere anuală de 28,9% observată în septembrie.

Între timp, importurile au avansat în octombrie cu 53,5% de la an la an, mai mult decât o creştere anuală de 45% în luna precedentă.

Japonia urmează să raporteze datele comerciale lunare pe 15 decembrie.

Separat, Japonia va publica joi PIB-ul revizuit din trimestrul al treilea.

Analiştii chestionaţi de Reuters anticipează o contracţie anuală de 1,1% pentru perioada iulie-septembrie, după ce economia a înregistrat o contracţie de 1,2% în trimestrul precedent.

Asta ar însemna că economia Japoniei se îndreaptă deja către ceea ce este de obicei clasificat drept recesiune tehnică, definită ca două trimestre consecutive de creştere negativă.

Cu toate acestea, Biroul Naţional de Cercetare Economică defineşte recesiunea ca ”o scădere semnificativă a activităţii economice care este răspândită în întreaga economie şi durează mai mult de câteva luni”.

În urmă cu două săptămâni, premierul japonez Fumio Kishida a cerut guvernului să pregătească o creştere a bugetului apărării la 2% din PIB-ul naţional până în 2027, cu mult peste cifra de 1% la care ţara se limita până în prezent, transmite AFP.

Fumio Kishida le-a anunţat proiectul miniştrilor apărării şi finanţelor luni seară.Această decizie intervine în timp ce Japonia încearcă să-şi consolideze strategia de apărare şi securitate pentru a face faţă ameninţărilor tot mai mari pe care, în opinia sa, le reprezintă China şi Coreea de Nord, precum şi noua situaţie geopolitică globală ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia.

În august, Ministerul japonez al Apărării a solicitat un nou buget anual record de 5.590 miliarde yeni (39 miliarde euro) pentru anul fiscal 2023/24, care va începe la 1 aprilie, o creştere de 2% faţă de bugetul său iniţial pentru anul fiscal curent.

Suma finală va fi probabil mai mare, ca şi cea din anul fiscal curent care a depăşit în cele din urmă şase trilioane de yeni după includerea unor cereri suplimentare.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri