Investitorii chinezi şi-au reafirmat ţintele pentru România, la o reuniune a miniştrilor Economiei din Estul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chinezii sunt interesaţi de modernizarea şi extinderea termocentralei Rovinari, dezvoltarea unităţilor 3 şi 4 de la Centrala Nucleară Cernavodă, privatizarea Oltchim, realizarea tronsonului de autostradă Craiova-Piteşti şi constructia căii ferate de mare viteză Bucureşti-Constanţa, potrivit Ministerului Economiei.

"Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării.
România are proiecte în domenii cheie - energie, transport, IT, agricultură.
Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementarii
", a declarat ministrul Constantin Niţă.

Trei zile de negocieri

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, s-a întâlnit sâmbătă cu ministrul Comerţului din China, Gao Hucheng, în cadrul unei vizite oficiale la Ningbo, în perioada 6-9 iunie, cu ocazia conferinţei ministeriale a miniştrilor Economiei şi Comerţului din China şi ţările Europei Centrale şi de Est.

S-a discutat astfel despre cooperarea României cu Republica Populară Chineză, despre dezvoltarea de parcuri industriale şi despre accesul pe piaţa chineză a produselor româneşti, în special a celor de origine animală.

Schimburile comerciale au urcat cu 23,5%

Schimburile comerciale bilaterale dintre România şi China au totalizat 3,28 miliarde de dolari în anul 2013, potrivit Ministerului Economiei.

În primele trei luni ale acestui an, schimburile comerciale au fost de 931 milioanede dolari, în creştere cu 23,5% faţă de perioada similară a anului precedent.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite