Proiect: Pragul de deţinere la SIF-uri ar putea fi eliminat, iar cel la operatorii bursieri va fi majorat la 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pragul maxim pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri, care se află în prezent prezent la 5%, va fi eliminat, iar cel pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

„Proiectul de act normativ va contribui la dezvoltarea pieţei de capital din România. Răspundem astfel unor mai vechi aşteptări ale pieţei. Modificările pe care le vom aduce vizează, în principal, adaptarea normelor naţionale în scopul asigurării unui tratament unitar şi echitabil pentru investitori. Mă refer atât la investitorii locali, cât şi la cei străini, respectiv la investitorii majoritari şi la cei minoritari“, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor Publice.

În cazul în care actele constitutive ale unei SIF prevăd limitări de deţinere raportate la capitalul social al respectivei societăţi sau a drepturilor de vot aferente, în termen de maximum 3 luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se va convoca adunarea generală extraordinară a acţionarilor, care va hotărî cu privire la menţinerea, eliminarea sau modificarea respectivelor prevederi.

La fel ca în prezent, exerciţiul dreptului de vot este suspendat pentru titlurile deţinute de acţionarii care depăşesc limitele stabilite. Aceştia trebuie să informeze în trei zile lucrătoare societatea ASF şi piaţa reglementată pe care se tranzacţionează acţiunile, iar în trei luni de la depăşirea limitei stabilite de acţionarii SIF sunt obligaţi să vândă deţinerile care depăşesc pragul, se arată în proiect.

În privinţa operatorilor de piaţă, limita creşte de la 5% la 20%, şi se păstrează prevederea ca niciun acţionar să nu deţină, direct sau împreună cu persoanele cu care acţionează în mod concertat, mai mult de 20% din totalul drepturilor de vot.

"Orice achiziţie de acţiuni ale operatorului de piaţă care conduce la o deţinere mai mare sau egală cu 5%, 10%, 15%, respectiv cel mult egală cu 20% din totalul drepturilor de vot va fi notificată operatorului de piaţă în termenul stabilit prin reglementările ASF şi este supusă în prealabil aprobării ASF. Orice înstrăinare de acţiuni ale operatorului de piaţă care va conduce la scăderea sub oricare dintre pragurile de deţinere menţionate va fi notificată operatorului de piaţă şi ASF, în termenul prevăzut de reglementările emise de ASF", potrivit proiectului de lege.

Proiectul de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr.297/2004 privind piaţa de capital şi a este parte a unei iniţiative mai largi propuse de un grup de lucru condus de către Bursa de Valori Bucureşti, din care fac parte atât reprezentanţi ai pieţei de capital, cât şi ai autorităţilor de supraveghere şi reglementare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR), precum şi ai Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite