Bursa de la Bucureşti a închis prima sesiune din acest an în creştere uşoară, programul de tranzacţionare a fost extins până la ora 18.00

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Extinderea programului de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a fost unul dintre obiectivele lui Ludwik Sobolewski, noul şef al Bursei  FOTO Mediafax
Extinderea programului de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti a fost unul dintre obiectivele lui Ludwik Sobolewski, noul şef al Bursei  FOTO Mediafax

Bursa de la Bucureşti a închis în creştere uşoară, cu 0,11%, prima şedinţă din acest an, într-o piaţă unde jucătorii au realizat transferuri de 34,37 milioane lei (7,65 milioane euro), aceasta fiind şi prima zi din noul program, extins până la ora 18.00.

Piaţa a deschis pe minus, după ce anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii şase pentru bursa locală, însă creşterile uşoare de pe bursele europene au întors pe verde şi piaţa locală.

Vineri a fost prima zi şedinţă în care bursa s-a închis la ora 18.00. Prelungirea programului BVB, de la 16:45 la 18:00, urmăreşte să alinieze bursa de la Bucureşti la orarul principalelor burse europene, care se deschid la ora 10:00 şi se închid la ora 18:30, ora României. Totodată, şedinţa de la Bucureşti se va suprapune pentru o oră şi jumătate pe şedinţa din SUA, care începe la ora 16:30, ora României.

Până la ora 16:45, rulajul de pe segmentul de acţiuni era de aproape 30 milioane lei, iar până la finalul sesiunii lichiditatea a urcat până la 34,37 milioane lei (7,65 milioane lei). 

Cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Romgaz, cu operaţiuni de 8,08 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la la 34,14 lei, în scădere cu 0,15%. Jucătorii au realizat şi trei transferuri deal cu aceste titluri, în valoare de patru milioane lei.

Al doilea rulaj din piaţă, de 6,41 milioane lei, a fost înregistrat de acţiunile Fondul Proprietatea (FP), care au închis la 0,856 lei, cu 2,7% peste cotaţia de referinţă.

Rulajul total de pe segmentul de acţiuni a fost susţinut de mai multe transferuri deal, cu acţiunile OMV Petrom (2,02 milioane lei), Banca Transilvania (1,55 milioane lei) şi BRD (1,21 milioane lei).

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a închis în scădere cu 0,13%, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a coborât cu 0,09%.

În acelaşi timp, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a recuperat scădere din debut şi urcat cu 0,63%. Indicele BET-XT a scăzut cu 0,1%, iar indicele BET-BK a închis în stagnare. Indicele BET-XT reflectă evoluţia primelor 25 de acţiuni româneşti în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi Fondul Proprietatea, iar BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de acţiuni, inclusiv titlurile băncii austriece Erste, SIF-urile şi Fondul Proprietatea.

Piaţa a crescut în 2013 cu 20% la nivelul indicelui general BET-C (care nu include şi acţiunile celor cinci SIF-uri), iar indicele BET (al celor mai lichide zece acţiuni, fără SIF-uri) a urcat cu 26,1%.

Deşi piaţa a crescut semnificativ anul trecut, indicii BET şi BET-C încă sunt cu 40% şi, respectiv, cu 55% sub maximele istorice atinse în 2007, în timp ce indicii S&P500 şi DAX, principalii indici ai burselor din SUA şi Germania, au stabilit noi recorduri.


Mai puteţi citi: 

Cel mai tânăr investitor de la bursă: un bebeluş de o lună a subscris la oferta Romgaz. Zoltan Petho, investitor pe Bursa de Valori Bucureşti şi proaspăt părinte al unui băieţel născut în august anul acesta, Andreas Petho, s-a gândit că ar fi o idee bună să-i deschidă imediat după naştere cont de brokeraj copilului, care a participat la vârsta de numai o lună la oferta derulată de stat la Romgaz.

Ce companii scoate statul pe bursă în 2014 şi unde se vor duce banii. După îndelungi scandaluri, Hidroelectrica se va lista la Bucureşti şi la Londra. După îndelungi aşteptări, Hidroelectrica, Electrica şi Complexul Energetic Oltenia vor ajunge în acest an pe piaţa de capital, iar banii încasaţi vor fi alocaţi pentru investiţii.

Bursa de la Bucureşti a încheiat anul la maximumul ultimilor 5 ani şi jumătate. Cum arată bilanţul lui 2013 pe bursă. Indicele bursier BET care urmăreşte cele mai importante zece companii listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis anul foarte aproape de pragul de 6.500 de puncte, cu o creştere de 26% faţă de finalul lui 2012, informează „Ziarul Financiar”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite