Încrederea în bănci a scăzut dramatic: jumătate dintre români au preferă doar băncile mari, o treime ţin economiile acasă din cauza comisioanelor mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încrederea în sistemul bancar s-a prăbuşit faţă de 2006, jumătate dintre români având încredere doar în băncile mari, în vreme ce o treime preferă să-şi ţină banii economisiţi acasă, procentaj în creştere de la 25% în 2006, pe fondul neîncrederii, al dobânzilor scăzute şi comisioanelor mari, potrivit unui studiu. Concomitent, intenţia de a lua un credit rămâne slabă.

O treime (34%) dintre românii de la oraş afirmă că folosesc băncile pentru depozite pentru că au încredere, în scădere de la 43% în 2006, potrivit Studiului Naţional de Audienţă (SNA) Focus realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) printre persoane din mediul urban cu vârste cuprinse între 14 şi 64 de ani.

Peste 70% dintre români consideră că băncile sunt interesate mai degrabă de beneficiile pe care le pot avea de la clienţi, iar 37% declară că apelează la împrumuturile de la banci dacă nu reuşesc să facă rost de bani.

În perioada analizată, 2006-2013, percepţia românilor a rămas constantă în ceea ce priveşte economisirea banilor, respectiv 60% cred că este important să economisească bani în fiecare lună, însă doar 28% reuşesc.

Intenţia de a contracta credite, foarte slabă

Ca tendinţă la nivel de piaţă, numărul celor care au credite pentru bunuri de consum şi pentru cumpărarea de maşini a scăzut, potrivit studiului, astfel că, dacă 12% dintre români deţineau cel puţin un credit de consum în 2011, procentajul s-a redus la 9% în prezent.

Totodată, intenţia de a contracta un credit în acest an se situează la o treime faţă de cifrele din 2006, în special în cazul împrumuturilor pentru cumpărarea unei maşini, a unui teren sau a creditelor pentru nevoi personale.

Cea mai mare scădere se înregistrează la nivelul achiziţiei de automobile, doar 1,5% dintre români intenţionând să ia un credit pentru maşină, faţă de 5,1% în 2006. 

În ceea ce priveşte depozitele, doar 10% din locuitorii de la oraşe au economii în bancă, faţă de 13% în 2008.

Comisioanele mari, aproape la fel de importante ca dobânzile

Tot mai mulţi români au început să acorde o importanţă din ce în ce mai mare comisioanelor percepute de bănci, un milion de persoane considerând comisioanele ca fiind al doilea cel mai important criteriu pentru alegerea băncii la care urmeaza să-şi deschidă un depozit.

Primul criteriu rămâne dobânda acordată la alegerea băncii, deşi procentajul celor care cred că dobânzile oferite la crearea unui depozit sunt cele mai importante s-a redus la 22%, de la 33% în 2006.

Pe de altă parte, se remarcă o creştere pe segmentul conturilor curente, pe fondul încasării de către tot mai multe persoane a salariului pe card. În prezent, 29,8% dintre români deţin un cont curent în lei, iar 25,5% îşi încasează salariul pe card.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/comisioane" target="_blank">View the story "comisioane" on Storify</a>]

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite