În Mioveni, dezvoltarea imobiliară începe la Robea
0Numărul de locuinţe noi aflate în diverse faze de proiectare şi construcţie nu va depăşi până în 2009 pragul de 200 de unităţi. Cu toate acestea, agenţii imobiliari locali consideră
Numărul de locuinţe noi aflate în diverse faze de proiectare şi construcţie nu va depăşi până în 2009 pragul de 200 de unităţi. Cu toate acestea, agenţii imobiliari locali consideră că apropierea de Piteşti va contribui decisiv la transformarea micului oraş într-un satelit de succes
Şapte etaje, înălţimea maximă
Oraşul este văzut, chiar de către unii dintre locuitorii săi, drept "colonia uzinei". Este vorba despre fabrica Dacia, care domină de pe un deal localitatea cu aproape 36.000 de locuitori.
În cartierul Robea din Mioveni nu există ansambluri rezidenţiale în adevăratul sens al cuvântului. Zona de case construită în anii 2000 este rodul investiţiilor făcute de persoane particulare, care şi-au făcut aici locuinţe unifamiliale. Cu toate acestea, la poalele dealului, în imediata apropiere a uzinei, construirea unor hale de producţie ale altor companii a determinat câteva firme de construcţii să demareze lucrări aici.
PRETURI ȘI DOTARI
Oraşul Mioveni este format, oficial, din cartierul Mioveni, cvartalul Colibaşi şi satele aparţinătoare Făget şi Clucereasa.
Locuitorii oraşului văd însă în Robea un cartier de sine stătător. Un lucru e cert: puţinii constructori care lucrează aici au ales pentru proiectele lor această zonă. Una dintre construcţiile relativ avansate, cu şase etaje aflate în stadiul "la roşu", este blocul ridicat de Construct Herciu şi promovat în exclusivitate de agenţia imobiliară locală Amicii.
Preţurile sunt exprimate pe metrul pătrat construit şi se ridică la 1.050 de euro pentru garsoniere, 990 de euro pentru apartamentele de două camere şi 500 de euro pentru balcoane. Blocul conţine 48 de unităţi locative, împărţite în 20 de garsoniere, 27 de apartamente cu două camere şi un apartament de trei camere.
Suprafeţele construite ale garsonierelor variază de la 33 la 46 de metri pătraţi. Ariile apartamentelor cu două camere pornesc de la 51 de metri pătraţi şi ajung la 56 de metri pătraţi, fără balcoane. Suprafaţa totală de terase care revine unui apartament variază între şase şi 11 metri pătraţi. Locuinţele vor fi predate semifinisate în decembrie 2008.
Un alt proiect promovat de agenţia imobiliară Amicii în Robea este un bloc cu două scări, ce va fi construit pe un teren de peste 1.000 de metri pătraţi, cu un total de 58 de unităţi locative, dintre care 23 de garsoniere şi 35 de apartamente de două camere.
Vor exista 20 de locuri de parcare subterană şi alte parcări exterioare, al căror preţ nu a fost încă stabilit. Suprafeţele construite la două camere vor depăşi 70 de metri pătraţi la apartamentele de două camere şi 40 de metri pătraţi la garsoniere, conform reprezentanţilor agenţiei imobiliare.
"Vom avea şi apartamente la mansardă care vor depăşi 130 de metri pătraţi, cu terase de aproximativ 60 de metri pătraţi. Pentru acestea vizăm clienţi mai înstăriţi. Oricum, 80% din clienţi sunt locuitori ai Mioveniului, restul sunt din alte oraşe.
Piteştenii au început să cumpere aici, pentru că este mai ieftin, dar și pentru că se va construi un metrou de suprafață care va lega Piteştiul de Mioveni şi accesul va fi foarte rapid. În oraşul vecin metrul pătrat construit ajunge şi la 1.100 de euro", explică Emilian Mitrache, director Amicii.
Strada Părăşti, limita vestică a cartierului, a atras şi alţi investitori. Firma Metcons din Bucureşti va ridica aici până în septembrie 2009 un bloc cu regim de înălţime parter şi şapte etaje, cu un total de 62 de apartamente. Dintre acestea, doar două sunt garsoniere.
"Cel mai mult la noi în zonă se cer apartamentele cu două camere. Cei care au bani de trei camere mai pun câteva mii de euro și îşi fac mai bine o casă. De aceea, 60 dintre cele 62 de unităţi locative din proiectul promovat de noi în Mioveni au două camere", spune Daniel Mitroi, director al agenţiei imobiliare Imperial Grup House.
Lucrările vor demara în perioada imediat următoare, iar utilităţile sunt deja la poarta șantierului. Prețurile pe metrul pătrat variază între 920 de euro pentru locuinţele nefinisate şi 1.100 de euro pentru cele finisate. Astfel, o garsonieră semifinisată de 50 de metri pătraţi costă 45.540 de euro.
Cel mai mare apartament de două camere, în arie de 65,5 metri pătraţi, are un preţ de 72.000 de euro.Terenuri pretabile construcţiei sunt disponibile în cartierul Robea de la preţuri pe metrul pătrat între 30 şi 200 de euro.
"Parcele mici, pe care cineva să-şi poată construi o locuinţă unifamilială, nu prea mai există în Robea. Terenurile de aici, care depăşesc 800 de metri pătraţi, sunt potrivite mai ales construirii de blocuri", punctează Mitrache.
MOD DE CONTRACTARE
Ambele proiecte oferă o reducere de 10% din preţ clienţilor care achită încă de la început suma integrală. La proiectul firmei Metcons există şi alte discounturi, după cum urmează: 5%, când cumpărătorul plăteşte jumătate din sumă avans şi jumătate la final, sau 3%, dacă se plăteşte în patru tranşe egale de câte 25%.
"Clientul va putea să ia credit încă din stadiul de proiect, urmând să garanteze cu apartamentul pe care-l cumpără", spune Mitroi. Agenţia Amicii percepe o taxă de rezervare de 3.000 de euro, care va fi scăzută apoi din avansul de 25%, care trebuie plătit în decurs de o lună. Restul de 75% se plăteşte la final.
Ce mai poţi alege?
LOCUINŢE VECHI
În Mioveni, blocurile vechi sunt construite după 1980 şi au aproape toate parter şi patru etaje. Există un singur bloc cu cinci etaje, cu apartamente cu scară interioară la ultimele nivele. Preţurile sunt cuprinse între 40.000 de euro pentru o garsonieră confort sporit la o suprafaţă de 42 de metri pătraţi cu balcon inclus şi 65.000 de euro pentru un apartament de trei camere.
În mare parte, aceste unităţi locative au îmbunătăţiri, adică tâmplărie termoizolantă cu geam termopan şi centrală termică. Blocurile vechi ar putea fi supraînălţate prin mansardare. "Au venit câteva firme din Sibiu care au prezentat oferte pentru mansardarea blocurilor vechi, dar deocamdată nu s-a concretizat nimic.
Mansardele sunt prevăzute a fi construite din materiale uşoare, care să nu afecteze structura de rezistenţă a blocurilor, şi anume stâlpi de lemn şi ziduri din BCA.
Aceste apartamente vor fi mai ieftine decât cele nou construite, dar la acelaşi preţ cu cele vechi, pentru că este vorba despre ceva nou, care nu mai există în Mioveni. În alte oraşe, acest tip de apartament este mai des întâlnit şi de aceea este mai ieftin decât unităţile locative vechi", opinează Mitrache.
Povestea cartierului tău
Uzina Dacia, situată în imediata apropiere a cartierului Robea, a influenţat puternic, încă de la înfiinţare, din 1968, oraşul Mioveni. Dacă în trecut a dus la dezvoltarea continuă a oraşului, în ultimii ani fabrica a contribuit la diminuarea numărului de locuitori, care se ridica în 2002, conform Recensământului, la 35.849. "Între anii 2000-2002 există o scădere a numărului de locuitori ca urmare a restructurărilor ce au avut loc la SC Automobile Dacia Renault SA, ceea ce a condus la "emigrarea" salariaţilor disponibilizaţi către localităţile lor natale", se arată în datele Consiliului Judeţean Argeş.
Fabrica de maşini nu a fost însă prima industrie prezentă pe dealul ce străjuieşte Mioveniul. În anul 1936, aici s-a înfiinţat uzina "Vasile Tudose" axată în principal pe componente industriale destinate înzestrării armatei, transformată după război în "Uzinele de piese auto" care produceau componente pentru camioane.
Cartierul Robea este denumit astfel după numele unei familii numeroase, ai căror membri locuiau cu toţii în această zonă.