Ponturi despre cum să vinzi mai repede şi mai profitabil o locuinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru români contează deopotrivă preţul, dar şi cine vor fi noii vecini Diferenţa dintre o locuinţă care se vinde foarte repede şi una care stă luni întregi în paginile de

Pentru români contează deopotrivă preţul, dar şi cine vor fi noii vecini

Diferenţa dintre o locuinţă care se vinde foarte repede şi una care stă luni întregi în paginile de anunţuri este deseori foarte mică. Şi cum cea mai mare parte a ofertei este uniformă, fiind reprezentată de apartamente în blocuri vechi, această diferenţă este importantă. De aceea am întrebat câţiva specialişti ai pieţei imobiliare care sunt atuurile locuinţelor care se vând ca pâinea caldă, dar şi care sunt motivele pentru care altele îşi caută fără succes un nou proprietar.

Pretenţiile financiare excesive, necorelate cu realitatea, constituie un factor important pentru care o casă nu este vândută. Călin Clinciu, director comunicare Euroest, este de părere că "un preţ care iese din limitele pieţei este un impediment important pentru o vânzare". El crede de asemenea că "în cazul achiziţiei unui apartament nou, unde cumpărătorul vede iniţial doar nişte schiţe, numele dezvoltatorului trebuie să dea încredere. În fapt, realizezi o tranzacţie de pe peste 100.000 de euro şi seriozitatea este deosebit de importantă".

O scară a blocului prost întreţinută alungă imediat cumpărătorii

Petrică Barbu, consultant imobiliar, subliniază importanţa deosebită a aspectului imobilului în care se află apartamentul scos la vânzare. "Sunt câteva lucruri care îl fac pe un potenţial client chiar să nu mai dorească începerea vizionării unui apartament. Aspectul general neîngrijit al scării blocului sau mirosurile urâte determină mulţi clienţi să facă cale întoarsă", afirmă Barbu. Însă, odată intrat în apartament, pot apărea noi dificultăţi. "Un perete crăpat, zone cu mucegai sunt alte elemente care fac greu vandabilă o locuinţă. Pe de altă parte, termopanul şi gresia de bună calitate stârnesc mai uşor interesul pentru o locuinţă modestă. Iar o mobilă care nu dă senzaţia de micşorare a spaţiului este un atu, adeseori important la vânzare", crede Barbu. Victoria Linca, consultant DTZ Echinox, spune că la mare căutare sunt casele care pot fi amenajate şi reamenajate cu uşurinţă. "Cumpărătorii care preferă locuinţele deja amenajate sunt marea majoritate investitori care achiziţionează imobilul în vederea închirierii. Dintre cumpărătorii care doresc să locuiască în aceste case, 95% doresc să aibă opţiunea de a-şi personaliza casa, implicându-se mult mai mult în amenajare, design şi mobilare", afirmă Victoria Linca.

Casele cu mansardă sunt în topul vânzărilor

"Impresionează imediat o proprietate cu o suprafaţă de teren generoasă. Contează de asemenea foarte mult materialul din care este realizată casa. O construcţie cu pereţii din beton are rareori întâietate în faţa uneia similare, dar din cărămida" spune Claudia Dragostin de la Transilvania Imobiliare. Ea identifică şi un trend în materie. "O casă bine mansardată se vinde imediat. Toată lumea pare să îşi dorească o locuinţă care să posede şi mansardă", consideră Claudia Dragostin.

Vinzi mai repede sau mai încet o locuinţă şi în funcţie de cei care locuiesc în împrejurimi. Călin Clinciu spune că nu trebuie uitată importanţa vecinilor. "Chiar şi într-o zonă cu pretenţii poţi avea neşansa de a nimeri peste vecini neplăcuţi. În concluzie, colocatari prea zgomotoşi pot face greu vandabilă o proprietate altfel foarte atrăgătoare. De aceea, mulţi dezvoltatori autohtoni au preluat modelul celor străini şi îşi selectează riguros clientela", afirmă reprezentantul Euroest. O părere similară exprimă şi Claudia Dragostin, care afirmă că "Zona este un alt factor care contribuie la o vânzare rapidă. O casă în mijlocul blocurilor se vinde mult mai greu decât una situată într-un ansablu". Sunt însă şi alte lucruri care trec o casă în categoria celor greu vandabile. O curte mică, amenajată în aşa fel încât nu încape măcar o maşină sau nu posedă un loc de făcut grătarul alungă pe cei mai mulţi dintre clienţi. "Îi mai pune pe fugă o compartimentare proastă. Sunt case ridicate fără ajutorul unui arhitect, în care te pierzi în numeroase dormitoare, însă nu există zonă de living sau este subdimensionată", declară Claudia Dragostin.

Plusuri

n Preţ adecvat pieţei
n Reputaţie bună a vânzătorului
n Finisaje de bună calitate
n Uşurinţă în personalizarea spaţiului

Minusuri

n Aspect neîngrijit al casei sau chiar al blocului
n Construcţiile din beton sunt deseori evitate
n Vecini gălăgioşi
n Zona aglomerată, lipsită de spaţiu verde

O casă bine mansardată se vinde imediat. Toată lumea pare să îşi dorească o locuinţă care să posede şi mansardă.
Claudia Dragostin
Transilvania Imobiliare

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite