Liviu Tudor: Birouri avem, provocarea este să atragem companii care să ocupe aceste spaţii de lucru

Liviu Tudor:
Birouri avem, provocarea este să atragem companii care să ocupe aceste spaţii
de lucru

Liviu Tudor, fondatorul şi preşedintele Genesis Property, susţine că în 2019 vom avea spaţii noi de birouri în Bucureşti, însă adevărata provocare este atragerea de noi chiriaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

În prezent, există numeroase spaţii de birouri în Bucureşti care pot fi închiriate de companii, iar numărul lor va continua să crească anul acesta. Concret, dacă la finalul anului trecut spaţiile de birouri însumau peste 2,70 milioane de metri pătraţi, în 2019 vor mai fi construiţi încă 400.000 de metri pătraţi.

Având în vedere această continuă dezvoltare a spaţiilor de birouri, există posibilitatea ca oferta să fie mai mare decât cererea, iar problema care apare în acest context este modul în care sunt atrase companii. Totuşi, important este să fie atraşi chiriaşi noi, adică să vină firme noi care să închirieze aceste spaţii, nu doar unele care se relochează dintr-un birou în altul. O soluţie poate fi atragerea multinaţionalelor către România, care să îşi stabilească un punct de lucru la noi în ţară.

„Chiar şi cel mai mic detaliu în calitatea serviciilor va face diferenţa între un proiect de succes şi unul mai puţin reuşit“

Factorii care pot influenţa gradul de ocupare a spaţiilor noi de birouri sunt serviciile oferite şi calitatea lor. „La un moment dat, chiar şi cel mai mic detaliu în calitatea serviciilor va face diferenţa între un proiect de succes şi unul mai puţin reuşit, clădirile fiind mai mult sau mai puţin similare. Şi nu vorbesc aici despre facilităţi către chiriaş în sine, ci de servicii direcţionate către angajaţii lui, de vizibilitatea din ce în ce mai mare a conceptului de «hospitality» pe piaţa de spaţii de birouri", aşa cum mărturiseşte omul de afaceri Liviu Tudor.

Cu alte cuvinte, aceste spaţii trebuie să pună mai mult accent pe facilităţile pe care le oferă cu precădere angajaţilor. Companiile ar trebui astfel să îşi îndrepte atenţia către spaţii moderne, de clasa A, care să pună la dispoziţie o multitudine de facilităţi pentru angajaţi. Partea bună este că deja peste 60% dintre aceste birouri fac parte din clădiri de clasa A şi pot oferi servicii de calitate.

Totuşi, pe lângă restaurante, cafenele sau săli de sport, angajaţii îţi doresc şi experienţe şi să simtă că fac parte dintr-o comunitate. Drept urmare, spaţiile de lucru trebuie să răspundă acestor nevoi.

Chiriile au crescut, dar şi facilităţile oferite sunt pe măsura tarifelor

Dacă anterior am menţionat că angajaţii vor nu doar facilităţi, ci şi experienţe la locul de muncă, e de înţeles că şi chiria va fi influenţată şi de aceste elemente. Omul de afaceri Liviu Tudor susţine de altfel că au crescut chiriile cu 10-15% faţă de ceilalţi ani şi vor continua să crească pe măsură ce se investeşte în oferirea unor servicii de calitate.

Condiţiile de la locul de muncă sunt importante atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, iar spaţiile de birouri trebuie să evolueze în acest sens. Concret, să ofere servicii de calitate. Încă există loc pentru dezvoltare, iar noile spaţii de birouri trebuie să se axeze cât mai mult pe aceste elemente.

Liviu Tudor este preşedintele şi fondatorul Genesis Property, cel mai mare proprietar de birouri din România. Antreprenorul deţine două dintre cele mai importante parcuri de business din Bucureşti - Novo Park (zona de nord a Capitalei, Pipera) şi West Gate (zona de Vest a Bucurestiului, Militari), centre unde îşi au sediul multinaţionale precum Siemens, Hewlett Packard Enterprise, Hp Inc, Infineon, Luxoft, Carestream, Accenture, Ericsson sau Societe Generale.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: