Centrele logistice rămân profitabile

Centrele logistice  rămân profitabile

Centrele logistice rămân profitabile

În Transilvania, investiţiile în spaţiile destinate depozitării şi distribuţiei depăşesc 180 milioane de euro. Marile companii europene sunt în continuare interesate de vestul României, unde îşi aduc capacităţi de producţie sau de distribuţie.


Dezvoltatorii de parcuri industriale şi logistice sunt, spun ei, feriţi de efectele crizei financiare. Una dintre companiile care au început deja construcţia unor noi centre logistice în apropierea Clujului este Nervia. „Noi vom construi trei proiecte de acest fel pentru răspunde dorinţei investitorilor străini de a veni în România”, a spus Adam Ambrus, directorul general Amera Grup şi fondatorul companiei Nervia.

Investiţia totală depăşeşte 30 de milioane de euro, conform unor estimări iniţiale ale dezvoltatorilor. Amplasamentele noilor centre, care vor avea  o suprafaţă totală de 66 de hectare, sunt Turda, Arad şi Oradea.

Parcul din Turda, situat la 45 de kilometri de Cluj-Napoca, va fi cel mai mare, pe o suprafaţă de 33 de hectare. Cel de la Oradea se desfăşoară pe  13 hectare, iar cel de la Arad pe 20. Alte două parcuri logistice, în valoare de 150 de milioane de euro, sunt deja în lucru. Fondul de investiţii Europa Capital şi compania Invest4see construiesc unul la Turda, iar altul la Timişoara.

Investitorii, mai prudenţi decât în 2007

În judeţul Cluj, parcurile industriale, fie ele publice sau private au o mai mare pondere decât cele logistice. 
Parcul industrial Reif de la Câmpia Turzii deţinut de asociaţi români şi germani a închiriat 65% din suprafaţa totală de 44 de hectare şi mai are disponibile 15 hectare. „Investitorii sunt mai reticenţi în ultima perioadă faţă de anul 2007 şi tatonează mai mult terenul înainte de a semna un contract cu noi”, precizează Christian Moise, directorul parcului Reif.

Arc Parc de la Dej are o suprafaţă de 40,1 hectare şi vrea să atragă investiţii de peste 200 de milioane de euro. „Chiar dacă în Statele Unite ale Americii şi în Europa de Vest se simte o acută criză financiară, noi suntem în continuare contactaţi de investitori”, spune Adriana Cristea, directorul general al Arc Parc. Potrivit sursei citate, gradul de ocupare în Arc Parc este de 30% şi va ajunge la 100% la finele anului viitor.

Şi Nervia Center deţine un parc industrial. Acesta se află în localitatea Apahida şi se întinde pe  24 de hectare. Aici au contractat spaţii mai multe companii, printre care Outokumpuu, Zarom Construcţii, Sese Transportes, Midicons, Vitrina Felix Media, Arpis Internaţional şi Buena-Mesa. „Până la sfârşitul anului viitor vom finaliza negocierile cu alţi clienţi. Nu cred că investitorii din România  sunt afectaţi de criza financiară mondială”, explică Adam Ambrus. 

Parcurile industriale publice, un succes

Toate parcurile industriale publice din judeţul Cluj sunt administrate de Consiliul Judeţean, care deţine  Tetarom I, II şi III, întinse pe o suprafaţă de aproape 200 de hectare.

Pe cele  26,8 hectare ale parcului Tetarom I şi-au deschis sedii sau unităţi de producţie Siemens, Ener­go­bit, A&A Medical, Gericom, Brinel şi Co­pa Electronic.  Tetarom II este ocupat în totalitate de americanii de la  E­merson, care pe cele 12 hectare disponibile îşi deschide deja cea de-a treia fabrică. Până în 2010, Emerson va investi 125 de milioane de euro la Cluj. 

Tetarom III, situat în Jucu, are 154 de hectare, principal contractant fiind concernul finlandez Nokia, cu o investiţie de 60 de milioane de euro. Cel mai recent investitor anunţat în parcul industrial Tetarom III este Marcegaglia, producător de componente de securitate pentru autovehicule din domeniul siderurgic. 

Investitori din parcurile industriale

Kolbenschmidt, producătorul german de componente pentru motoare, va derula a doua investiţie ca importanţă din Transilvania, în valoare de 100 de milioane de euro, în parcul industrial Reif din Câmpia Turzii. Aici va fi construită o unitate de producţie de bloc motoare.

Compania Marcegaglia va produce în parcul industrial Tetarom III unităţi de protecţie din oţel pentru industria automotivelor. Proiectul are o valoare estimată între 50 şi 80 de milioane de euro.


Delta Extinctors va construi, cu 5 milioane de euro, extinctoare pentru  Jaguar şi Rolls-Royce, în Arc Parc din Dej.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: