Guvernul va trimite Comisiei Europene documente care să ateste că România nu va depăşi deficitul de 3%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Viorel Ştefan, a declarat, joi, că încă nu a trimis niciun document la Comisia Europeană prin care să-i convingă pe oficialii de Bruxelles că România nu va intra pe deficit bugetar excesiv, precizând că se lucrează intens la documente, termenul limită fiind pe 25 aprilie.

Ştefan a precizat că unii comisari europeni cu care a discutat au recunoscut că sunt ”prea prudenţi” şi că previzunile lor din anii precedenţi nu au fost conforme cu realitatea.

”Nu am trimis niciun document deocamdată, lucrăm intens la acest lucru. Bruxelles-ul ne-a dat termen 25 aprilie. Vă reamintesc că a fost recent o misiune de evaluare post-program cu Comisia Europeană şi am convenit ca pe 25 aprilie - dânşii au precizat până la ora prânzului şi i-am întrebat dacă e după ora Bucureştiului sau după ora Bruxelles-ului – să trimitem programul nostru de măsuri care să securizeze respectarea deficitului, fapt pentru care am trimis o hârtie tuturor ordonatorilor de credite - imediat după ce a plecat misiunea Comisiei Europene – rugând ca până pe 5 aprilie să-mi comunice ce măsuri se pretează pe domeniul lor de activitate astfel încât noi să le integrăm şi până în 25 aprilie să fim în stare să prezentăm Bruxelles-ului un plan de astfel de măsuri”, a declarat Viorel Ştefan, întrebat ce documente a trimis la Bruxelles pentru a-i convinge pe oficialii de acolo că România nu va intra pe deficit bugetar excesiv.

El a precizat că ştie că există îngrijorări la Bruxelles privind depăşirea deficitului, dar a explicat că a avut o discuţie cu comisarii europeni care au recunoscut că ”sunt prea prudenţi” şi în anii precedenţi previziunile lor nu au fost confirmate.

”Ştiu că există acestă îngrijorare la Bruxelles, dar am avut plăcuta surpriză ca inclusiv comisarii europeni cu care am discutat acest subiect să înceapă discuţia cu noi aşa: ştim că şi în ani precedenţi noi am fost mai prudenţi şi realitatea a dovedit că am fost prea prudenţi şi nu a confirmat previziunile noastre, dar ne este teamă să nu se întâmple anul acesta. Cam aşa a fost şi am apreciat mult că au recunoscut că previziunile din anii precedenţi nu s-au confirmat.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite