Guvernul german naționalizează Gazprom Germania

0
Publicat:

Guvernul german va naționaliza importatorul de gaze naturale Sefe, companie denumită anterior Gazprom Germania, a anunțat luni Ministerul Economiei de la Berlin, relatează Reuters.

Sefe este a doua companie germană naționalizată, Foto: Arhivă Adevărul
Sefe este a doua companie germană naționalizată, Foto: Arhivă Adevărul

Potrivit sursei citate, aceasta a fost o măsură luată pentru a-l proteja de faliment și de a forța Rusia să părăsească compania.

Sefe a fost abandonat de compania rusă Gazprom la începutul acestui an și pus sub tutela statului german în aprilie. De atunci, a primit aproape 10 miliarde de euro (10,3 miliarde de dolari) în linii de credit susținute de stat.

Pasul a fost necesar pentru a asigura aprovizionarea cu energie a națiunii, a spus ministerul, Sefe fiind amenințată de insolvență, după ce o scădere a importurilor rusești i-a cauzat pierderi de miliarde de euro, deoarece compania și alți importatori de gaz au apelat la piața scumpă spot pentru a-și procura gaz din altă parte.

După Uniper, Sefe este a doua companie germană naționalizată ca urmare a crizei energetice declanșate de războiul din Ucraina.

Gazprom nu a răspuns la o solicitare de comentarii a Reuters.

Guvernul german se abținuse până acum să anunțe o mișcare de expropriere a Sefe, temându-se de represalii împotriva companiilor germane din Rusia.

Ministerul german al Economiei a anunțat luni că a folosit o nouă lege privind securitatea energetică a țării pentru a tăia capitalul Sefe astfel încât Gazprom să își piardă participația în Sefe.

Ministerul a spus că acest lucru va primi compensații, a căror valoare se va baza pe valoarea de piață a Sefe. Procedura de compensare nu a fost încă finalizată, a adăugat sursa citată.

Conform măsurilor dispuse de Ministerul Economiei, Sefe va emite noi acțiuni la aceeași sumă nominală care vor fi subscrise de Germania.

Comisia Europeană a dat undă verde în cursul acestui weekend măsurii propuse de guvernul lui Olaf Scholz.

Pe lângă naționalizare, Berlinul a mai anunțat că va crește împrumutul Sefe de la creditoarea de stat KfW la 13,8 miliarde de euro, față de 11,8 miliarde de euro anterior.

O mare parte din aceasta va fi apoi convertită în capitaluri proprii, deși acest lucru nu a fost încă aprobat de Bruxelles.

Ajutorul de stat suplimentar pentru Sefe urmează să provină din fondul de 200 de miliarde de euro anunțat de guvern pentru a proteja cea mai mare economie a Europei de impactul creșterii prețurilor la energie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite