Grupul MOL, profit opera┼úional de 2,179 miliarde dolari ├«n primul semestru, ÔÇ×stimulat de condi┼úiile macro favorabile, dar impactat de interven┼úiile de statÔÇŁ

0
0
Benzinarie Mol Ungaria FOTO Profimedia
Foto Profimedia

Grupul MOL anun┼ú─â vineri rezultatele financiare pentru T2 ┼či S1 2022. ├Än primele ┼čase luni, grupului MOL a ob┼úinut un profit opera┼úional EBITDA de 2,179 miliarde USD, ├«n timp ce rezultatele din T2 au ajuns la 1,347 miliarde USD.

Segmentele Upstream ┼či Downstream au reu┼čit s─â compenseze impactul generat de reglement─ârile de pre┼ú la combustibili ├«n anumite ┼ú─âri din regiunea Europei Centrale ┼či de Est ┼či de taxele excep┼úionale din Ungaria. Impactul acestor m─âsuri a fost estimat la aproximativ 640 milioane USD, fiind generat ├«n propor┼úie de 90% de opera┼úiunile din Ungaria, ├«n primul semestru al anului 2022. Datorit─â performan┼úei robuste din T2, Grupul MOL ┼či-a majorat estim─ârile EBITDA pentru ├«ntreg anul 2022 la ÔÇ×aproximativ 3,3 miliarde USDÔÇŁ de la ÔÇ×aproximativ 2,8 miliarde USDÔÇŁ.

Zsolt Hern├ídi, Chairman ┼či CEO al MOL, a oferit o declara┼úie pe marginea rezultatelor: ÔÇ×Al doilea trimestru din 2022 a consemnat, din nou, o perioad─â de incertitudine f─âr─â precedent pentru ├«ntreaga industrie energetic─â. Men┼úinerea securit─â┼úii aprovizion─ârii ├«n ┼ú─ârile din Europa Central─â ┼či de Est ├«n care activ─âm a devenit prioritatea noastr─â num─ârul unu ┼či am reu┼čit s─â ne respect─âm angajamentele ┼či ├«n ultimele luni.

Cu toate acestea, interven┼úiile din partea statului ├«n Europa Central─â ┼či de Est au afectat business-ul MOL, pun├ónd presiune asupra veniturilor ┼či opera┼úiunilor noastre.

Pe de alt─â parte, este ├«ncurajator s─â constat─âm c─â am reu┼čit s─â ne men┼úinem rezultatele ├«n acord cu planurile stabilite, chiar ┼či ├«n aceste luni de criz─â, c─â suntem pe drumul cel bun ├«n atingerea obiectivelor ┼či c─â m─âsurile de reglementare nu ├«ncetinesc planurile noastre de investi┼úii. Avem mai multe proiecte de transformare ├«n curs, conform cu obiectivele stabilite ├«n Strategia noastr─â 2030+, la care se adaug─â o serie de noi investi┼úii prin care viz─âm diversificarea ├«n zona de aprovizionare. ├Än acest context dificil, MOL este mai determinat ca niciodat─â s─â nu piard─â din vedere aceste obiective ambi┼úioase.ÔÇŁ

Segmentul Upstream: rezultatul EBITDA a ajuns la 576 milioane USD ├«n T2 2022, iar fluxul de numerar liber a crescut la 504 milioane USD, ├«n contextul cre┼čterii de la an la an cu peste 40 USD a barilului de petrol Brent, dar ┼či al cre┼čterii de peste patru ori a pre┼úului spot pentru gaze naturale.

Segmentul Upstream a avut cea mai mare contribu┼úie la rezultatele ├«nregistrate de Grup privind fluxul de numerar liber ├«n prima jum─âtate a anului 2022, gener├ónd 60% din total. Volumul produc┼úiei de gaz ┼či petrol a ├«nregistrat valoarea medie de 92,4 de mboepd (mii de barili de petrol echivalent pe zi), dep─â┼čind ┼úinta anual─â, dar ├«n sc─âdere cu aproximativ 6% comparativ cu aceea┼či perioad─â a anului trecut, ├«n special din cauza declinului natural al produc┼úiei ┼či din cauz─â sc─âderii contribu┼úiei c├ómpului petrolier ACG, afectate de pre┼úurile mai mari ale petrolului.┬á

Pe segmentul Consumer Services EBITDA a sc─âzut ├«n T2 2022, ├«nregistr├ónd o sc─âdere de 72% de la an la an, p├ón─â la valoarea de 46 milioane USD, din cauza plafon─ârii pre┼úurilor ├«n Ungaria, Croa┼úia, Serbia, Slovacia ┼či Bosnia ┼či┬á Her┼úegovina.

Rezultatele negative din Ungaria au fost influen┼úate ┼či de taxele unice sau recurente de pe segmentul de retail.

Pre┼úurile reglementate au contribuit la o cre┼čtere artificial─â a volumelor de v├ónz─âri, astfel c─â pe majoritatea pie┼úelor din Europa Central─â ┼či de Est volumele de v├ónz─âri ├«nregistrate de MOL au continuat s─â creasc─â, gener├ónd o cre┼čtere de 16% fa┼ú─â de aceea┼či perioad─â a anului trecut ├«n T2 2022. Num─ârul de tranzac┼úii a crescut cu 9% de la an la an, iar prezen┼úa unui num─âr mare de clien┼úi a contribuit la consolidarea marjelor non-fuel, atenu├ónd par┼úial efectele negative existente. Num─ârul de loca┼úii Fresh Corner a crescut la 1.103 ├«n T2, de la 1.081 ├«n trimestrul anterior.┬á

Segmentul Downstream: profitul opera┼úional CCS EBITDA a ajuns la 863 milioane USD ├«n T2 2022: ├«n aceast─â perioad─â, contribu┼úia sc─âzut─â din petrochimie a fost compensat─â de rezultatele EBITDA ├«n cre┼čtere din sectorul de rafinare. V├ónz─ârile din petrochimie a sc─âzut semnificativ ca rezultat al perioadei planificate de mentenan┼ú─â ├«n T2 2022, iar marjele ob┼úinute de acest sector au fost semnificativ mai sc─âzute dec├ót cele de anul trecut. Taxa excep┼úional─â introdus─â recent de Ungaria pe produsele rafinate a afectat rezultatele segmentului Downstream ┼či va continua s─â produc─â efecte suplimentare ├«n urm─âtoarele trimestre.┬á┬á

Segmentul Gas Midstream: rezultatul EBITDA a sc─âzut cu 33% fa┼ú─â de aceea┼či perioad─â de anul trecut, totaliz├ónd 15 milioane USD, pe fondul cre┼čterii de patru ori a costului gazului ┼či sl─âbirii puterii forintului (HUF) fa┼ú─â de dolar (USD). Volumele de gaz transmise c─âtre depozite au crescut cu aproape 25%, dar at├ót volumele transmise local, c├ót ┼či cele exportate au sc─âzut semnificativ ├«n T2 comparativ cu aceea┼či perioad─â a anului trecut, fiind determinate de impredictibilitatea pie┼úei gazului la nivel regional ┼či UE.

Segmentul Innovative Businesses and Services a atins un nou record, odat─â cu adjudecarea de c─âtre MOL a licita┼úiei de concesiune organizat─â de statul maghiar ├«n ceea ce prive┼čte serviciile de gestionare a de┼čeurilor municipale pentru o perioad─â de 35 de ani, ├«ncep├ónd cu 1 iulie 2023. Aceast─â oportunitate permite MOL s─â-┼či extind─â lan┼úul valoric, ofer─â acces la noi capacit─â┼úi de generare a energiei folosind de┼čeuri ┼či se subordoneaz─â Strategiei MOL 2030+ ÔÇ×Shape TomorrowÔÇŁ din perspectiva angajamentului s─âu de a investi ├«n economia circular─â.┬á

Pe de alt─â parte, Curtea de arbitraj ICSID, cu sediul la Washington, a pronun┼úat verdictul ├«n procesul dintre Croa┼úia ┼či MOL, iar instan┼úa a respins ├«n unanimitate obiec┼úia Croa┼úiei potrivit c─âreia acordurile ├«ncheiate ├«n 2009 sunt rezultatul unui comportament infrac┼úional, pronun┼ú├ónd o hot─âr├óre conform c─âreia Croa┼úia a cauzat pierderi substan┼úiale companiei INA. Prin urmare, MOL a primit desp─âgubiri ├«n valoare total─â de 236 milioane de dolari.

Grupul MOL este o companie interna┼úional─â integrat─â de petrol, gaze naturale, petrochimie ┼či retail, cu sediul central ├«n Budapesta, Ungaria. Are opera┼úiuni ├«n peste 30 de ┼ú─âri, o for┼ú─â de lucru dinamic─â format─â din 24.000 de angaja┼úi ├«n ├«ntreaga lume ┼či peste 100 de ani de experien┼ú─â ├«n industrie.

Grupul MOL controleaz─â trei rafin─ârii ┼či dou─â unit─â┼úi petrochimice la nivelul managementului integrat al lan┼úului de aprovizionare ├«n Ungaria, Slovacia ┼či Croa┼úia. Compania are, de asemenea, o re┼úea de aproape 2.000 de sta┼úii de servicii ├«n 9 ┼ú─âri din Europa Central─â ┼či de Sud-Est.

├Än prezent, activit─â┼úile de produc┼úie se desf─â┼čoar─â ├«n 8 ┼ú─âri, iar cele de explorare ├«n 6 ┼ú─âri.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite