Grecia dublează subvenţiile acordate pentru plata facturilor la energie. Ministru: Ne confruntăm cu o criză mai mare decât previziunile noastre iniţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Grecia va dubla subvenţiile pentru plata facturilor la electricitate şi gaze, a anunţat, vineri, ministrul de Finanţe, Christos Staikouras, transmite Reuters.

Potrivit sursei citate, acest mecanism de sprijin finanţat de Guvern are un cost estimat la 500 milioane de euro, în creştere faţă de subvenţiile de aproximativ 150 milioane de euro anunţate în septembrie, a explicat Staikouras la o conferinţă de presă, transmite Agerpres.

Acesta a avertizat: „Ne confruntăm cu o criză acută, mai mare în intensitate şi mărime faţă de previziunile noastre iniţiale".

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas, prezent la conferinţa de presă de vineri, a declarat că subvenţiile vor fi finanţate în special din veniturile obţinute în urma vânzării cotelor de emisie de dioxid de carbon.

Măsurile vor include o subvenţie de 18 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, faţă de un nivel de 9 euro anunţat în septembrie.

„Posibilitatea unei ierni grele intensifică temerile privind înrăutăţirea suplimentară a crizei energetice", a apreciat Skrekas.

De asemenea, principala companie de utilităţi din Grecia, Public Power Corp. (PPC), firmă care este deţinută de stat în proporţie de 51%, va oferi şi ea reduceri mai mari de preţuri gospodăriilor pentru a le ajuta să facă faţă majorării facturilor. 

În urmă cu câteva zile, Guvernul Greciei cerea Uniunii Europene să creeze un mecanism comunitar pentru reducerea impactului pe care majorarea tarifelor la energie electrică şi la gaze îl are asupra consumatorilor casnici, informează Reuters.

Într-o scrisoare trimisă preşedintelui Eurogrupului, Paschal Donohoe, ministrul Energiei şi cel al Finanţelor din Grecia solicită să fie analizată de către Comisia Europeană posibilitatea instituirii unui fond la nivelul Uniunii Europene pentru atenuarea impactului majorării tarifelor la energie. 

Mecanismul ar urma să atragă fonduri din plăţile efectuate pentru cotele emisiilor de dioxid de carbon, iar fiecare stat ar urma să obţină subvenţii în funcţie de consumul de gaz şi electricitate şi de valoarea Produsului Intern Brut (PIB) raportat la numărul de locuitori, conform propunerii formulate de ministrul grec al Energiei, Kostas Skrekas, şi de cel al Finanţelor, Christos Staikouras.

Propunerea Greciei prevede şi noi licitaţii pentru emisii de dioxid de carbon, din care ar urma să fie obţinute fonduri suplimentare destinate subvenţiilor.

„Creşterea fără precedent a tarifelor la gaz şi, prin extensie, a tarifelor la electricitate constituie o provocare majoră pentru toate statele membre UE, o provocare care nu poate fi abordată doar la nivel naţional", argumentează ministrul grec al Energiei şi cel al Finanţelor, în scrisoarea trimisă Uniunii Europene.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite