Gazprom Neft cere prin instanţă să transfere societatea în comun cu Shell în jurisdicţia rusă

0
0
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Compania a propus crearea Salym Development LLC cu un capital autorizat de 8,6 milioane de ruble cu sediul social în Khanty-Mansiysk.

Gazprom Neft (prin GPN-Salym Projects) a cerut prin instanţă să transfere compania olandeză Salym Petroleum Development (SPD) (o societate în comun cu Shell) în jurisdicţia rusă, se menţionează în dosarul depus la Curtea de Arbitraj din Moscova, relatează agenţia rusă de ştiri TASS.

„Societatea cu răspundere limitată „GPN - Salym Projects” a solicitat Curţii de Arbitraj din Regiunea Moscova o hotărâre privind transformarea unei sucursale (reprezentanţă) a unei persoane juridice străine într-o entitate comercială rusă şi suspendarea drepturilor corporative ale un investitor străin cu cerinţele: să transforme o sucursală a Salym Petroleum Development NV”, – se menţionează în dosarele instanţei.

Gazprom Neft a propus crearea Salym Development LLC cu un capital autorizat de 8,6 milioane de ruble şi înregistrată la Khanty-Mansiysk.

SRL „GPN-Salym Projects” şi SRL „Shell Salym Development BV” pot deveni participanţi la SRL „Salym Development” menţinând în acelaşi timp o cotă de paritate de 50%.

Statutul noii societăţi va prevedea că un membru al societăţii „are dreptul să vândă sau să înstrăineze în alt mod cota sa sau o parte din aceasta din capitalul autorizat al societăţii către terţi, cu acordul celorlalţi membri ai societăţii, ", spun materialele.

Dreptul de a cere cumpărarea unei acţiuni pentru Shell se propune să fie stabilit înainte de sfârşitul anului 2023. În acelaşi timp, lui Shell Salym Development BV i se va interzice să cedeze acţiunile din capitalul autorizat al noii companii, precum şi să întreprindă orice acţiuni pentru aprobarea sau efectuarea tranzacţiilor cu SPD fără acordul Salym Development LLC.

Despre Salym Petroleum Development
Anterior, o sursă TASS a relatat că British Shell, care şi-a anunţat retragerea din proiectele ruseşti la începutul lunii martie, discută despre vânzarea pachetului de acţiuni din proiectul Salym Petroleum Development împreună cu Gazprom Neft, în care acţiunile sunt distribuite între parteneri în mod egal. Pe 29 aprilie, Shell a început să accepte propuneri din partea candidaţilor.

Miza Shell în proiect este estimată la aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit sursei agenţiei.

Mai târziu, preşedintele rus Vladimir Putin le-a interzis reprezentanţilor ţărilor neprietenoase care deţin acţiuni ale întreprinderilor strategice ruseşti să facă înţelegeri până la sfârşitul anului 2022.

Salym Petroleum Development este o societate mixtă ai cărei acţionari, pe picior de egalitate, sunt Shell Salym Development B.V. (parte din concernul Shell) şi GPN-Salym Projects LLC (o subsidiară a Gazprom Neft). Din 2003, SPD a dezvoltat grupul de câmpuri petroliere Salym, care este situat în districtul autonom Khanty-Mansiysk. Capacitatea de proiectare a producţiei de petrol la proiect este de 17 mii de tone de petrol pe zi, producţia de vârf a fost de 8,4 milioane de tone pe an. Rezervele totale ale zăcămintelor de proiect sunt estimate la 181 milioane tone în categoriile B1 şi B2. Investiţii acumulate în proiect - 171 de miliarde de ruble.

SPD a fost înfiinţată în 1996 de acţionarii Shell şi ai companiei petroliere ruse Evikhon (achiziţionată de Gazprom Neft la sfârşitul anilor 2000). Dezvoltarea grupului de câmpuri Salym a început în 2003.

Pe 8 martie 2022, Shell a anunţat intenţia de a se retrage din proiectele ruseşti de petrol şi gaze din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Compania a mai dat asigurări că nu va cumpăra petrol rusesc pe piaţa spot şi nu va reînnoi contracte pe termen lung. 

Mai multe - Economie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite