G7 a declarat că se așteaptă semnarea unei convenții globale privind impozitarea corporativă în iunie.

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniștrii G7 au salutat, de asemenea, faptul că tot mai multe țări introduc în legislația lor națională prevederi referitoare la impozitarea corporațiilor multinaționale în țările în care acestea generează profit.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Semnarea unei convenții privind introducerea unui impozit global pe profit de către țările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este așteptată în iunie. Acest lucru se precizează în comunicatul adoptat în urma întâlnirii șefilor ministerelor de finanțe și băncilor centrale ale țărilor din Grupul celor șapte (G7), desfășurată la Stresa.

Implementarea unei soluții cu două căi este prioritatea noastră principală și rămânem angajați să finalizăm această activitate în cadrul grupului OCDE/G20 incluziv, cu scopul de a semna o Convenție multilaterală privind pilonul 1 (primul pilon al reformei fiscale) până la sfârșitul lunii iunie 2024. Facem apel la toți membrii grupului incluziv să depună toate eforturile pentru a se asigura că acest obiectiv este atins”, se arată în document.

De asemenea, miniștrii G7 au salutat faptul că tot mai multe țări introduc în legislația lor națională prevederi privind impozitarea corporațiilor multinaționale în țările în care acestea generează profit.

Taxa Globală este o reformă a sistemului fiscal global susținută de peste 130 de țări membre OCDE. Se propune să se desfășoare în două direcții, cunoscute sub denumirea de Pilonul 1 și Pilonul 2. Prima presupune introducerea unui impozit minim pe venitul corporativ de 15% pentru a limita concurența între țările cu impozitare ridicată și scăzută. A doua este instituirea unui impozit pe corporațiile transnaționale, care va fi plătit nu în țările de înregistrare a acestor companii, ci în cle în care acestea desfășoară operațiuni și realizează profit.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite