Fondatorul unei platforme de tranzacţionare a criptomonedelor, fraudă de 2 miliarde de dolari. Zeci de persoane au fost arestate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă Adevărul
Foto: Arhivă Adevărul

Autorităţile turce au emis vineri mandate de arestare pentru 78 de persoane din cauza presupuselor legături cu o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor, al cărei fondator a fugit din ţară cu aproape două miliarde de dolari din activele investitorilor, a anunţat vineri agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP.

Poliţia turcă a arestat aproximativ 62 de suspecţi din opt oraşe, inclusiv în Istanbul, unde are sediul platforma Thodex, iar alţi 16 suspecţi sunt căutaţi în continuare, transmite Agerpres.

Utilizatorii platformei au intrat în panică miercuri, după ce Thodex a anunţat întreruperea tranzacţiilor pentru o durată de patru până la cinci zile. În aceste condiţii, cei aproximativ 400.000 de utilizatori ai platformei nu-şi pot retrage investiţiile.

Într-o declaraţie dintr-o locaţie nedezvăluită, directorul general de la Thodex, Faruk Fatih Ozer a promis că va rambursa banii investitorilor şi că va reveni în Turcia pentru a apărea în faţa justiţiei, după ce Guvernul a blocat conturile companiei iar poliţia a efectuat o percheziţie la sediul centrul din Istanbul.

Oficialii turci au dat publicităţii o fotografie a lui Faruk Fatih Ozer în timp ce trece prin controalele de securitate la aeroportul din Istanbul pentru a se deplasa într-un loc care nu a fost dezvăluit dar, potrivit unor surse, Ozer s-ar afla în Albania.

Avocatul investitorilor, Oguz Evren Kilic, a declarat că sute de mii de investitori nu au putut să îşi acceseze portofoliile digitale. 

„Am demarat procedurilor legale şi am depus o plângere la procuratură", a spus avocatul. La rândul său, parchetul a informat că a demarat o anchetă asupra omului de afaceri pentru "fraudă agravată şi înfiinţarea unei organizaţii criminale".

Un număr mare de cetăţeni turci s-au îndreptat spre criptomonede în încercarea de a-şi proteja economiile pe fondul scăderii valorii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate. În luna martie, inflaţia în Turcia a fost de 16,2%, de peste trei ori mai mult decât ţinta de 5% a Băncii centrale. În paralel, lira turcească s-a depreciat cu 10% în raport cu dolarul în acest an, continuând o tendinţă care a început în urmă cu opt ani. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite