Finanțele ar fi finalizat proiectul de buget pe 2023, adoptarea ar urma să aibă loc pe 9 decembrie

0
Publicat:

Ministerul Finanțelor a finalizat proiectul de buget pe anul 2023, iar marți, pe 6 decembrie, va fi pus în dezbatere publică, pentru a fi adoptat vineri, 9 decembrie, potrivit surselor Economedia.

Proiectul de buget ar putea fi aprobat la finalul săptămânii viitoare
Proiectul de buget ar putea fi aprobat la finalul săptămânii viitoare

Bugetul pe 2023 e întocmit pe baza celor mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză.

Pentru anul 2023 se anticipează o decelerare a creşterii economice la 2,8%, cu 0,9 puncte procentuale sub nivelul prognozei de vară (+3,7%), în condiţiile în care efectele defavorabile ale actualului context geopolitic vor continua şi vor deveni mai vizibile la nivel european. După o încetinire a activităţii în primele două trimestre, aceasta se va relansa sub influenţa pozitivă a construcţiilor (+5,9%) şi a serviciilor (+3,0%), în condiţiile de oportunitate legate de exploatarea resurselor naţionale şi intrările de fonduri europene.

Partidul Social Democrat (PSD) a anunțat anterior că bugetul pentru 2023 va fi construit în funcție de programele economice și sociale, potrivit unui mesaj publicat pe contul de Facebook al PSD.

„Bugetul pentru 2023 este construit, pentru prima dată, în funcție de programele economice și sociale. Această abordare a împărțirii banilor permite o eficientizare a cheltuielilor și o direcționare țintită spre nevoile societății”, potrivit unei postări pe contul PSD.

Banii se vor aloca în funcție de programele din cadrul sectoarelor:

  • Investiții cu impact major în economie
  • Capitalul de lucru pentru agricultură
  • Încurajarea producției, îmbunătățirea eficienței energetice
  • Sprijinul pentru populația din categoriile vulnerabile
  • Investiții în infrastructura de sănătate
  • Reducerea abandonului școlar
  • Finanțarea pentru studenți.

Potrivit PSD, bugetul construit pe programe permite o mai bună monitorizare a cheltuielilor, gradului de implementare, precum și monitorizare a impactului real în economie.

La finalul lunii septembrie 2022, premierul Nicolae Ciucă afirma că proiectul de buget pe anul 2023 va fi aprobat până la data de 27 octombrie.

„Am desfășurat mai multe activități de analiză (...) au reieșit o serie întreagă de demersuri pe care trebuie să le asigurăm că vor fi îndeplinite la nivelul Executivului. Am discutat și ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiții, vom asigura implementarea programelor din PNRR, vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar și inflația cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor și a pensiilor începând cu anul viitor, totodată asigurând măsurile necesare pentru protejarea populației vulnerabile.

În acest sensns Ministerul Finanțelor, împreună cu coordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noimebrie bugetul să intre la analiză și vot în parlament”, a declarat premierul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite