Cum va fi afectat preţul gazelor din România de explozia din Austria. Minister: Incidentul nu se va resimţi pe piaţa energetică românească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din România dau asigurări că explozia la nodul de gaze din Austria nu se va resimţi în preţul gazelor naturale din ţară, însă analiştii cred că pe termen lung există această posibilitate.

După explozia majoră produsă marţi la o conductă de gaz a OMV din Austria, preţurile gazelor naturale din Europa au urcat la cele mai mari niveluri din ultimii ani. Cel mai mare şoc a fost resimţit de Marea Britanie, unde preţurile au crescut cu 23%, atingând cel mai mare nivel din 2013, iar Italia a declarat stare de urgenţă, cele două state fiind foarte dependente de importuri de gaze prin nodul austriac de la Baumgarten.

Explozia care a avut loc marţi s-a soldat cu un mort şi 18 răniţi. Însă oficialii austrieci au anunţat că toate magistralele hub-ului de gaze deţinut de OMV la Baumgarten au fost repuse în funcţiune înainte de miezul nopţii „lucrează la capacitate deplină”.

Miercuri, avansul s-a temperat considerabil. Dimineaţa, gazul tranzacţionat pe cea mai importantă bursă de gaz din Europa, cea londoneză, s-a apreciat cu 0,4%, însă mult sub creşterea de peste 20% înregistrată marţi, scrie profit.ro.

Ce cred analiştii

Analistul Dumitru Chisăliţă, specialist în domeniul gazelor, a scris, pe Facebook, că poziţia Italiei, de a declara situaţie de urgenţă, indică o gravitate ridicată a situaţiei care va determina o explozie a preţului pe toate pieţele SPOT din Europa. „Aceasta poate atrage pe termen mediu (următoarele luni) repercusiuni şi asupre preţului gazelor pe piaţa din România”, a scris el.

În schimb, Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct Tradeville, a spus, pentru bursa.ro, că „explozia nu va avea un impact direct foarte mare asupra cotaţiilor Petrom şi Romgaz”.

Ce spune Ministerul Energiei

Ministerul Energiei transmite totodată că „evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească”. Potrivit ministrului Energiei, Toma Petcu, societăţile din sectorul gazelor naturale sunt pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă.

Ministrul Energiei Toma Petcu a convocat miercuri o întâlnire cu principalii operatori din domeniul producerii, înmagazinării şi distribuţiei de gaze naturale, în urma căreia a anunţat că societăţile din sectorul gazelor naturale sunt pregătite să asigure consumul în perioada sărbătorilor de iarnă.

De asemenea, în cadrul întâlnirii, ministrul Energiei a adus în discuţie şi incidentul produs marţi la terminalul de gaze naturale Baumgarten din Austria, pentru a evalua eventualele consecinţe asupra României.

”Toţi factorii prezenţi în întâlnire au fost de acord că evenimentul din Austria nu se va resimţi pe piaţa energetică românească”, arată Ministerul Energiei într-un comunicat.

Un factor care reduce impactul evenimentului pentru România este faptul că ţara noastră este slab interconectată la piaţa central-europeană, a gazelor. Deşi Baumgarten este cel mai important nod de distribuţie a gazului de import din Rusia şi Norvegia, România nu este afectată în mod direct, deoarece ţara noastră, atunci când importă gaze, le primeşte direct prin Ucraina, nu prin Baumgarten. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite