Constructorii de tractoare suferă de pe urma diminuării comenzilor venite din Brazilia

0
Publicat:

Brazilia produce mai multe culturi agricole ca niciodată şi totuşi fermierii din această mare putere agricolă îşi reduc cheltuielile, ceea ce reprezintă o veste proastă pentru fabricanţii de tractoare.

foto tractor care împrăștie pesticide
Constructorii de tractoare suferă de pe urma diminuării comenzilor venite din Brazilia Foto: Pixabay

Se estimează că veniturile de pe piaţa braziliană de maşini agricole au scăzut cu 20% în 2023, primul declin anual după 2016 şi totodată cel mai amplu din ultimul deceniu, susţine asociaţia de profil Abimaq. Şi, mai grav, nu există semne de îmbunătăţire, în condiţiile în care Abimaq nu se aşteaptă la o modificare a vânzărilor în acest an.

Lipsa de vânzări de maşini agricole este o lovitură pentru constructori precum Deere & Co. şi CNH Industrial NV şi arată cum fermierii se confruntă cu probleme, chiar dacă sectorul agricol Brazilia şi-a extins cota de piaţă şi a devansat SUA din poziţia de cel mai mare exportator mondial de porumb. Problema este aceea că fermierii au produs atât de mult porumb şi soia boabe încât preţurile au scăzut, astfel că au probleme în a plăti pentru tractoare scumpe la dobânzi mari.

Nu am cumpărat noi maşini agricole anul trecut şi nu cred că voi cumpăra ceva nici în acest an”, spune Endrigo Dalcin, un fermier din regiunea Mato Grosso, care anul trecut a renunţat la ideea de a cumpăra un nou tractor.

Brazilia, o mare putere agricolă care domină clasamentul mondial la o serie de produse agricole de bază, a fost lovită mai grav comparativ cu alţi producători globali de scăderea preţurilor înregistrată pe o mare parte din anul 2023. Preţurile la porumb pe piaţa fizică au scăzut mai mult în statul brazilian Mato Grosso decât au scăzut în statul american Iowa, cel mai mare producător din SUA. O tendinţă similară s-a înregistrat la soia boabe.

Lucrurile nu arată prea bine nici în perspectivă. Vremea secetoasă afectează culturile agricole şi îi determină pe fermieri să amâne recolta din ultimul sezon până când vor avea suficientă încredere cu privire la producţia din acest an.

Nu vor să vândă pe o piaţă unde preţurile sunt mici şi pur şi simplu vor aştepta”, spune Scott Wine, director general la CNH.

Acesta a adăugat că fermierii care amână să îşi vândă recoltele „nu au prea mulţi bani gheaţă la îndemână pentru a cumpăra echipamente”.

Grupul american Deere, cel mai mare vânzător mondial de maşini agricole, estimează că în acest an vânzările de tractoare şi combine de recoltare vor scădea cu 10% în America de Sud. Cererea venită din partea sectorului industrial din Brazilia s-a redus mai repede decât se preconiza în a doua jumătate a lui 2023, în timp ce vânzările de retail de combine au scăzut cu aproape 25%, iar cele de tractoare mari cu aproape 10%, au precizat directorii de la Deere, cu prilejul unei reuniuni cu jurnaliştii organizată la finele lunii noiembrie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite