Companiile Reţele Electrice, fostele E-Distribuție, vor să achiziţioneze contoare inteligente

0
Publicat:

Companiile Reţele Electrice Muntenia, Reţele Electrice Banat şi Reţele Electrice Dobrogea, fostele E-Distribuție, parte a grupului PPC în România, au lansat o licitaţie pentru contoare inteligente, cu valoare maximă de 24,25 milioane de euro.

foto instalare contoare inteligente
Companiile Reţele Electrice, fostele E-Distribuție, vor să achiziţioneze contoare inteligente

Procedura de achiziţie a fost lansată prin intermediul sistemului informatic de achiziţii publice. Contractele vor fi de tip acord cadru, cu o durată de 12 de luni, iar cei trei operatori de distribuţie intenţionează să achiziţioneze până la circa 300.000 de contoare inteligente, volumul minim fiind de circa 120.000.

La finalul anului 2023, cele trei companii Reţele Electrice erau liderii segmentului de distribuţie de energie electrică din România în privinţa contorizării inteligente, cu peste 1,5 milioane de contoare smart instalate pentru clienţi rezidenţiali şi companii: aproximativ 713.000 la Reţele Electrice Muntenia (care deserveşte Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Giurgiu), mai mult de 436.000 la Reţele Electrice Banat (judeţele Arad, Caraş Severin, Hunedoara şi Timiş), respectiv peste 376.000 la Reţele Electrice Dobrogea (judeţele Călăraşi, Constanţa, Ialomiţa şi Tulcea).

"Rezilienţa reţelelor şi digitalizarea infrastructurii energetice sunt priorităţile noastre, iar contoarele inteligente sunt elemente importante din circuitul energetic care ne ajută să oferim clienţilor instrumentele necesare pe drumul tranziţiei energetice. Reţelele reziliente ale viitorului, care vor funcţiona digitalizat pentru a integra atât surse de producţie localizată, cum sunt prosumatorii, dar şi noi tipuri de consum electrificat, cum sunt vehiculele electrice, au la bază contoarele inteligente, care, pe lângă funcţiile de bază, de transmitere a indexului de consum sau reconectare de la distanţă, oferă posibilitatea vizualizării fluxurilor de energie din reţea şi gestionarea acestora în funcţie de nevoile clienţilor pentru perioada de citire", a declarat Mihai Peşte, director general al companiilor Reţele Electrice.

Începând din 2015, companiile Reţele Electrice instalează contoare inteligente pentru clienţii din regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia, în conformitate cu calendarul de implementare stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pentru anul în curs, companiile Reţele Electrice au ca obiectiv să instaleze peste 171.000 de contoare inteligente.

Echipamentele pentru care se aşteaptă oferte în cadrul licitaţiei deschise sunt contoare electronice inteligente de tip monofazat, respectiv trifazat direct, precum şi concentratoare de date complet echipate (includ router/modem pentru transmiterea datelor la distanţă). Toate acestea trebuie să utilizeze protocolul de comunicaţie Meters & More care suportă transferul bidirecţional de date în sistemele de contorizare, necesar, de exemplu, în cazul prosumatorilor.

Companiile Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de către cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite