CFR IRLU, compania care face mentenanţa locomotivelor CFR Marfă, iese din insolvenţă după şase ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tren locomotivă Gara de Nord calea ferată Sursa hotnews.ro

Societatea de Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje, cunoscută drept CFR IRLU SA şi care se ocupă cu mentenanţa locomotivelor CFR Marfă, reintră în circuitul economic după parcurgerea cu succes a unei soluţii mixte de reorganizare în procedura insolvenţei şi accesarea, în completare, a prevederilor ordonanţei Guvernului pentru restructurarea obligaţiilor bugetare.

Aplicarea coroborată a legii insolvenţei şi a facilităţilor fiscale oferite de OG nr. 6/2019 este o premieră naţională şi setează un precedent de business de success, reuşită ce poate fi replicată pentru restructurarea altor companii româneşti aflate în aceeaşi situaţie.

CITR, compania care a administrat insolvenţa IRLU, încheie astfel prima procedură de anvergură din România care depăşeşte practicile clasice aplicate în insolvenţă, prin restructurarea datoriilor ANAF în afara planului de reorganizare.

Încă de la adoptarea OG nr. 6/2019 am identificat o mare oportunitate de restructurare în accesarea coroborată a prevederilor acesteia cu procedurile de redresare disponibile în piaţă. Prevedeam în primă instanţă beneficii majore pentru businessuri şi pentru mediul economic prin aplicarea coroborată a OG 6/2019 cu concordatul preventiv – o procedură preinsolvenţă – timp în care a apărut şi posibilitatea de aplicare a restructurării datoriilor bugetare în insolvenţă, cu condiţia ca ieşirea din procedură să se realizeze în prealabil. De-a lungul timpului am demonstrat că multidisciplinaritatea echipei şi buna coordonare în respectarea termenelor legale poate conduce la salvarea unora dintre cele mai mari şi reputate businessuri din România. Considerăm ca această practică ar trebui aplicată tuturor companiilor aflate în insolvenţă care îndeplinesc condiţiile legale de ieşire din procedură şi care ar putea beneficia cu şanse reale de prevederile OG6/2019, prin restructurarea datoriilor bugetare în afara planului de reorganizare”, a declarat Aurel Podariu, Senior Partner CITR.

Una dintre condiţiile pentru ca CFR IRLU să beneficieze de prevederile OG nr. 6/2019 presupunea ca societatea să reuşească ieşirea din procedura insolvenţei până la data emiterii deciziei de aprobare a cererii de restructurare a obligaţiilor bugetare, lucru realizat luna aceasta cu contribuţia specialiştilor CITR. În acest mod s-a reuşit salvarea de la faliment a unei companii cu aproximativ 1.200 de angajaţi şi care, conform previziunilor, poate să achite în cei şapte ani de restructurare datoriile rămase la bugetul de stat. Mai mult, prin ieşirea din insolvenţă, CFR IRLU va putea contribui lunar cu peste 3 MIL. de lei la bugetul de stat, rezultaţi din taxe şi impozite.

Închiderea procedurii survine ca urmare a întreprinderii tuturor demersurilor legale, respectiv achitarea de către companie a tuturor creanţelor curente în procedura de reorganizare judiciară, precum şi întocmirea şi depunerea solicitării de restructurare, împreună cu Planul de restructurare şi testul creditorului privat prudent, la organele competente ale ANAF, pentru a accesa facilităţile fiscale prevăzute de Ordonanţa nr. 6/2019. Restul obligaţiilor rămase de plată vor fi achitate în afara planului de reorganizare, printr-un program de plăţi recunoscut şi aprobat cu toţi stakeholderii implicaţi.

Prin planul de restructurare întocmit conform OG nr. 6/2019, măsurile avute în vedere de CFR IRLU pentru următoarea perioadă privesc o restructurare financiară care se va materializa, pentru început, prin renegocierea contractului de Full Service, prin selectarea unei variante optime de renegociere şi calcul al tarifelor actuale în ceea ce priveşte lucrările de revizii, reparaţii şi lucrările suplimentare efectuate pentru clienţii săi.

CFR IRLU este compania specializată în lucrări de revizii, reparaţii şi modernizări locomotive, atât pentru operatori feroviari locali, cât şi din străinătate, şi este principala responsabilă cu mentenanţa locomotivelor CFR Marfă.

Societatea Comercială Întreţinere şi Reparaţii Locomotive şi Utilaje CFR IRLU a intrat în insolvenţă în septembrie 2014.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite