Cât de mare este pericolul ca România să piardă bani europeni din cauza nerespectării statului de drept

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România nu este, în prezent, în pericol să piardă fonduri în viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene din cauza nerespectării statului de drept, progrese semnificative fiind făcute, în ultimii ani, în această direcţie, a declarat marţi, pentru Agerpres, deputatul german Gunther Krichbaum (CDU), preşedintele Comisiei Afacerilor Europene din Bundestag.

Acesta a subliniat că stabilirea cadrului financiar multianual a fost una dintre principalele obiective ale preşedinţiei germane şi că, în prezent, există un rezultat clar al acestor negocieri, în urma cărora România nu va avea de suferit la capitolul alocări.

„Mecanismul statului de drept a jucat un rol extrem de important, deoarece, aşa cum am subliniat noi, în Bundestagul Germaniei, datorită background-ului nostru, că nu putem da banii plătitorilor de taxe acelor state europene, parte din proiectul european, în care statul de drept nu este garantat. Apoi, este greu de justificat faţă de proprii noştri cetăţeni. Eu cred că, în România, în ultima vreme, lucrurile s-au îmbunătăţit cu o viteză incredibilă. Aşa că, azi, nu cred că există vreo temere că banii pentru România ar putea fi «tăiaţi»”, a spus Krichbaum, aflat marţi într-o vizită la Braşov, potrivit Agerpres.

El a remarcat, totodată, că „lupta împotriva structurilor criminale, a corupţiei” rămân un obiectiv pentru viitor, pentru România, „dar, sub noul guvern, lucrurile s-au îmbunătăţit, mergând într-o direcţie bună”.

„Şi eu sunt foarte mulţumit de asta. România nu a fost împotriva acestui mecanism de negociere, la Bruxelles, ci mai mai degrabă Polonia şi Ungaria, şi au motive pentru aceasta”, a punctat deputatul german.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite