Casa Verde Fotovoltaice: AFM nu a plătit încă niciun ban celor 13.000 de admişi, dar vrea să modifice Ghidul de Finanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
panouri fotovoltaice acoperis

Peste 13.000 de cetăţeni ar fi trebuit să primească deja finanţare din partea Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru a-şi monta un sistem fotovoltaic şi a deveni prosumatori, dar până acum nu a fost virat niciun leu instalatorilor agreaţi.

„În acest an, din cauza stării de urgenţă, toate termenele în cadrul Programului AFM - Casa Verde Fotovoltaice au fost amânate sau decalate.

După reluarea programului, în octombrie am început montarea sistemelor de panouri fotovoltaice. 

Însă, din păcate nici până astăzi nu ştim care este termenul de plată. AFM încă nu a specificat după câte zile de la depunerea avizelor primite de la distribuitorii de energie se va face plata către instalatori. În acest sens, ca parteneri în acest program, ca instalatori autorizaţi ne dorim mai multă transparenţă din partea AFM şi un termen de plată clar”, a declarat pentru „Adevărul” Dan Tudose, unul dintre instalatorii acreditaţi de AFM. 

Potrivit acestuia, autoritatea intenţionează însă să modifice Ghidul de finanţare. „Faptul că în aceste zile au anunţat noi modificări la ghidul programului ne dă speranţa că vor include şi aceste detalii foarte importante. 

De asemenea, încă aşteptăm să fie comunicată şi data exactă a următorului program Casa Verde Fotovoltaice, astfel încât cei interesaţi să ştie din timp detalii despre ghidul de finantare si modalitatea de lucru pentru a nu mai exista problema documentelor expirate. 

Românii îşi doresc să treacă la energie verde. Se poate observa un interes imens de aceea ne dorim un program funcţional, uşor de implementat la care dorim să ne aducem contribuţia”, a adăugat Tudose.

Casa Verde Fotovoltaice este un program de finanţare prin care, în teorie, Administraţia Fondului pentru Mediu îşi propune creşterea capacităţilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Înscrierile în program au demarat în septembrie 2019, dar au fost blocate imediat din cauza unor suspiciuni de fraudă. 

În primăvara acestui an au fost publicate listele cu persoanele fizice admise în program, unii instalatori autorizaţi începând montajele încă din luna august, primele cereri de decontare pentru aceste lucrări fiind depuse la mijlocul lunii septembrie. 

Faptul că AFM nu a decontat nicio lucrare creează probleme financiare instalatorilor, care se tem să continue instalările. 

Termenul dat de AFM pentru implementarea proiectelor este de 8 luni de la data semnării contractului de finanţare nerambursabilă, o parte din această perioadă neputând fi utilizată pentru montaje din cauza posibilelor condiţii neprielnice aduse de sezonul rece.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite