UE a declanşat o investigaţie care ameninţă fuziunea dintre divizia feroviară a Siemens şi Alstom

0
Publicat:
Ultima actualizare:
 Alstom General Electric Franta SUA FOTO Reuters

Planurile Siemens şi Alstom de a crea un gigant feroviar franco-german ar putea reduce concurenţa şi ar putea conduce la creşterea tarifelor pentru călători, au transmis autorităţile de reglementare antitrust din UE, care au declanşat o investigaţie cu privire la afacere, scrie Reuters.

Grupul industrial german Siemens şi rivalul francez Alstom au anunţat, anul trecut, în septembrie, o fuziune feroviară. Companiile caută ca acest acord să elimine ameninţarea competitivă venită din partea rivalului majoritar chinez CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation) şi a transportatorului Bombardier din Canada.

Cu toate acestea, Comisia Europeană a transmis că societatea rezultată după fuziune va fi lider mondial, cu o cotă de piaţă de trei ori mai mare decât cea a celui mai apropiat rival al său şi că este puţin probabil să fie constrânsă de către concurenţi.

Ancheta va examina dacă acordul va priva operatorii feroviari europeni de o gamă de furnizori şi va duce la creşterea preţurilor pentru milioane de europeni care folosesc zilnic transportul feroviar pentru muncă sau timp liber, a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenţă.

Autoritatea europeană pentru concurenţă a respins, de asemenea, argumentele Siemens privind CRRC, declarând că este puţin probabil ca potenţialii furnizori chinezi să intre pe piaţa materialului rulant în viitorul apropiat.

Siemens şi Alstom au declarat că vor lucra în mod constructiv cu Comisia Europeană şi şi-au reiterat scopul de a încheia tranzacţia în prima jumătate a anului 2019.

Bombardier a spus că afacerea necesită o privire mai atentă. „Viziunea noastră este că această afacere va distorsiona concurenţa loială şi va permite unui jucător să încline dominanţa pentru a elimina concurenţa în materialul rulant şi să ţină industria captivă, în detrimentul tuturor părţilor interesate”, a declarat consilierul general Daniel Desjardins.

Executivul UE a stabilit termenul limită de 21 noiembrie pentru a decide dacă va aproba tranzacţia. Companiile pot oferi concesii, cum ar fi vânzările de active şi angajamentele, pentru a permite rivalilor să acceseze tehnologii sau servicii cheie, pentru a aborda problemele de reglementare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite